torsdag 24 mars 2011

Flying Dog Gonzo Imperial Porter


Av någon anledning har det inte blivit så mycket skrivet om öl på bloggen. Det beror inte på att vi slutat dricka öl om nu till äventyrs trodde det.

I dag trillade det in ett varuprov från Wicked Wine. En flaska Gonzo Imperial Porter från favoritbryggeriet Flying Dog. Bryggeriet som alltid stått nära gonzo-journalistikens fader Hunter S Thompson var tidigare beläget i journalistens hembygd i Coldorado. Efter Thompsons död har man flyttat verksamheten till Maryland. Om det finns något samband mellan händelserna vet jag inte.

Gonzo Imperial Stout är hursomhelst en dryck helt i Thomspons anda. Tillsynes helt utflippad med för mycket av allt men någonstans när allt bara verkar snurrigt så träder plötsligt en klarhet, en verkligare verklighet fram.

Vid uphällningen bildas snabbt ett högt gråbrunt skum över den brunsvarta drycken. Skummet sjunker snabbt ihop. Doften är verkligen maxad. Söt maltighet krockar med friska humlearomer. Tydliga inslag av brun farin, choklad och kaffe.

Smaken går i exakt samma stil. Den är mycket fyllig och kraftig. Först träffas man av sör karamellig malt, sedan kommer en våg av kallt, lite syrligt kaffe. Direkt därpå kommer ett lager mycket mörk, bitter choklad innan allt samlas ihop av en lång och läcker efterbeska. När man svalt minglar kaffet och chokladen kvar en stund innan de troppar av. Då är det dags för nästa klunk. Etiketten talar om 9.2% alkohol men det är inga tomma procent. Alkoholen slår aldrig igenom utan bär smakerna till stor komplexitet.

En väldigt välgjord och faktiskt perfekt balanserad porter. Särskilt traditionell är den dock inte. Lanserar på Systembolaget den 1/4 och kostar 29.70. Värd varenda krona om du frågar mig.

Inga kommentarer: