lördag 5 december 2009

Who wants yesterday's paper?

Ja, vem vill ha gårdagens nyheter? Svaret på frågan är förstås givet: den som kom för sent till butiken i tisdags när decembernyheterna släpptes och blev utan. Att nästan en vecka i efterskott presentera en genomgång av dem känns lite som att vara ute i ogjort väder. Men det finns några exemplar kvar av de viner som hamnar högt på listan, så misströsta ej!

För en gångs skull lämnade Räknetrissen under veckan som gick sitt excel-blad och gav sig på spaning i den så kallade verkligheten. Vid halv elva-tiden på tisdagen var det ganska stimmigt i Hansakompaniets butik. Personalen hade barrikaderat sig i vinkällaravdelningen genom att sätta ett bord framför ingången till den. Framför bordet rörde sig kunderna - samtliga män, i varierande ålder - med ett slags tillkämpat lugn. Små grupper konfererade i gångarna mellan hyllorna. Då och då bröt sig en man och en kundvagn ur flocken och rörde sig mot kassan. Kundvagnarna var för det mesta helt fulla med flaskor: champagne, rödvin och whisky. Här talar vi alltså om produkter från vinkällaravdelningen, varifrån nyheter som kostar från 200 kr och uppåt delades ut.

En inte ovanlig syn var ett batteri Ornellaia à 970 kr/st sida vid sida med ett gäng Henriot Millésimé Brut från 1996 för 529 spänn exemplaret. Plus så mycket kundvagnen kunde rymma av Château-Neuf-du-Pape och annat gott, så klart. Männen stoppade med nonchalant min sina kort i maskinen och betalade 10 000-tals kronor. Efterdyningar av någon ekonomisk kris kunde inte förnimmas hos detta lilla segment av befolkningen. Kanske rörde det sig om julklappar till anställda eller viktiga kunder, kanske kan vi ana en glad far eller svärfar som öppnar det kluckande paketet på själva dopparedan.

Vid hyllorna med de billigare nyheterna var det ingen trängsel. Men hyllplatsen där Montepulcianon Poliziano hade stått gapade tom. När en något hålögd butiksanställd skyndade förbi fick jag veta att en ny sändning beräknades komma under onsdagen (det visade sig stämma, men också den har snabbt gått åt). Vid ett senare besök pratade jag lite med en dam i personalen, som menade att efter en vecka ska andra butiker i landet dela med sig om det kommer internbeställningar från andra butiker på en viss vara .

Nåväl. Några lådor Clos St Yves från Domaine des Baumard i Savennières hade undgått upptäckt av nyhetsjägarna, eller så var de inte så hett eftertraktade i champagnerusningen. Likaså verkade inte suget efter 2005 Château Condom Cuvée Delph vara så stort. Kanske namnet avskräcker? Annars är det en av de nyheter som fått allra bäst samlat omdöme, 4,0 i medel av sex bedömare. Fagerström talar om "fin ton av oregano, timjan och andra örter, härligt friskt och ungt med liten, oförvägen men klädsam eldighet". Kanske är det inte bara namnet som får den initierade kunden att gå förbi condom-vinet: det är ju inte från 2007 och södra Rhône och är inte gjort på syrah/grenache utan på merlot. Kan ju just därför vara ett av månadens roligaste köp.

Vad annat på den röda sidan? Tja. Artberg är inte på sitt mest generösa humör, vilket han ju aldrig är och vilket denna månad innebär extremt få hedersbetyg: 2 G, till Mas de Boislauzons Ch9duP och 2007 Le Serre Nuove, ett VG för 2006 Fonterutoli på halvflaska och ett MVG, till supertoscanaren 2006 Mandrone di Lohsa som går loss på 249 spänn. Resten av rödvinerna tycker han gott Systemet kunde hälla i ett stort kar, röra om, buteljera och sedan sälja som Cuvée Bolaget. Inte den nådigaste av kritiker, den där Artberg.

Ch9duPapen får av de bedömare Räknetrissen uppbådat (Sydsvenskan, Tasteline, GP, BK Wine, DN och Vinjournalen) 2,8 i medel av fem bedömare. Le Serre Nuove får i snitt 2,75 av fyra kritiker, Fonterutoli får 3,75 baserat på fyra omdömen och Mandrone di Lohsa får nöja sig med 3,6 på grund av blandade omdömen från fem provare.

Av de röda vinerna når två viner ett medel av 4,2: en dyring-Rioja, 2005 Roda Reserva, för 249 kr och ovan nämnda Poliziano som kostar 189 kronor. Château Condom för 114 kr placerar sig därefter med ett snitt på 4,0. Fonterutoli hamnar som sagt på 3,75 och månadens Crozes-Hermitage, 2007 Domaine de Lises snittar på 3,66 (219 kr). I hasorna på dessa nafsar ett gäng med medelvärde på 3,6: 2008 Ca' de' Rocchi Bardolino Classico med humana priset 75 kr, 2007 Lagar de Baixo (89 kr), australiensiska 2006 d'Arry's Original Shiraz Grenache (99 kr), 2006 Château La Reyne L'Excellence och så då Mandrone di Lohsa.

Bland de stilla vita finns det ett som når 4,2 i snitt: 1999 Clos de St Yves för 195 kronor, som därmed får månadens ohotade vita förstaplats (och det tycks vara slutsålt redan). 2008 Bourgogne Blanc Vielles Vignes får 4,0 och kostar 185 kronor. 99-kronorsalsacen 2007 Michel Fonné Riesling Tradition snittar på 3,8, liksom 2008 Vier Jahreszeiten Rivaner och 2008 Beneventano Falanghina för modesta 68 respektive 86 kr.

Liksom i novembersläppet har det varit ett riv och ett slit efter de smarrigaste årgångschampagnerna, som förstås är slut sedan länge. Jag förbigår dem därför med tystnad.

Däremot kan Räknetrissen rapportera att det ibland lönar sig att röra sig därute i den fysiska verkligheten och se vad som finns där. På Hansakompaniet hade plötsligt och oväntat nio flaskor av 2007 La Spinetta Langhe Nebbiolo dykt upp, ett vin som Finare Vinare gillar och som tycktes slut endast en kort stund efter novemberlanseringen. Nu verkar det finnas ett gäng runtom i landet, kanske en ny tilldelning från varudepån eller så har inköparna lyckats förhandla sig till några flaskor till.

Alla ovan nämnda flaskor bör gå att få tag på när nästa vecka begynner, under förutsättning att man lyckas förmå sitt lokala Bolag att lura till sig några flarror från andra butiker.

5 kommentarer:

svenssonsmakaren sa...

Jo man tackar lika informativt som underhållande. Synd bara att den är lite sen, men bättre sent än aldrig. La du vantarna på någon/några La Spinetta? Skulle vara roligt att höra vad du tycker om den.

//David

Anonym sa...

För några flarror av Polizianon trodde jag lite naivt att man kunde valsa in vid 17-tiden - det var förtåss soprent.
Jag hittade dock ett gäng av Spinettas Langhe Nebbiolo jag också! Roffad åt mig 8 st och efter att ha spridit informationen tror jag ytterligare lika många finns bland mina vänner här ute i norra Sollentuna .. God Jul! /Pelle

Jörgen Andersson sa...

Jo, några La Spinetta blev det nu när tillfälle plötsligt gavs. jag tror också det finns en viss chans på Poliziano, om man är snabbt på det och lyckas få sin butik beställa hem från en annan.
Den här gången blev det lite sent. Jag väntade på att Camilla/Ulrika skulle lägga upp sina plusbetyg som vanligt, och först när jag postat en 1a version upptäckte jag att de förmodligen funnits hela tiden på ett nytt ställe på Tasteline. Så då fick jag göra om det hela. Men inför februari-släppet är jag bättre förberedd än någonsin!

Finare Vinare sa...

Enligt nyhetsmejl från importören Enjoy har det kommit in ytterligare ett parti om 1200 flaskor av Spinettas 2007 LN, så de som missade tåget förra gången har nog hyggliga chanser i veckan som kommer.

Fonnés riesling lyckas inte få våra mungipor att peka uppåt trots trägna försök i dagarna tre. Det är inte alldeles lätt att hitta motivationen att skriva något, men i konsumentupplysningens namn borde vi kanske det...

Jörgen Andersson sa...

F&V! Det förklarar den efter omständigheterna ymniga SB-tillgången på La Spinettan just nu.
Det är inte alltid lätt att uppbåda energi att göra poster om sånt som inte är så intressant - men visst finns det en slags upplysningstanke bakom bloggandet också. Den där rieslingen har fått bra vitsord av kritikerna (femma av Grehn i GP, medan Camilla/Ulrika på Tasteline ger en mer modest trea). Ett av de viner man frestas köpa - så är det inget att ha borde det så klart i sanningens namn framgå nånstans... Men nu behöver i a f inte jag lägga en hundring på att ta reda på det :) Tack!