fredag 4 december 2009

2005 Chateau Bouscassé


Häromdagen läste jag ett inlägg på MMM-vin som gjorde mig lite lätt orolig. 2005 Ch. Bouscassé blev rejält sågat och jag påmindes om ett rätt stort lager. Min första kontakt med detta kritikerrosade vin var årgång 2004. Då förstod jag ingenting. Tuffa tanniner, hög syra, lite frukt och inget kul var intrycket då. Jag provade 05:an, tyckte den var bättre än 04:an, blev dessutom påhejad av bloggarkollegor och köpte för lagring. Läs om den första intrycken här, här, här och här

När jag nu började kolla runt bland vinbloggarna så dök det upp många ljummna inlägg, ännu fler kritiska kommentarer och inte många nöjda röster. Det cirkulerade också teorier med konspiratoriska tankar om att första omgången som levererades till Systembolaget var av god kvalité medan senare sändningar innehållit sämre saft. Kolla här, och här. Tittar man vidare på Cellartracker så är omdömena genomgående mycket positiva.

Jag ville veta vad det egentligen är jag har i mina lådor. Är det något som är värt att vänta på eller kommer det att bli mycket köttgrytor och rödvinsås framöver ? Det får fyra timmar på karaffen innan jag smakar. Färgen går i rubinrött med lite blått i kanten. Doften ger en del rostad ek, en aning stallighet viss bärfrukt och lite bittermandel. Jag hittar väldigt lite av den kryddighet som fanns där vid förra påseendet och doften känns gles och enkel.

Till en början känns vinet mest vresigt. Ek, hög syra och gles tunn smak. Mot slutet kommer det en snipig bitterhet och en smak av bläck. Efter ytterligare några timmar på karaffen upplever jag vinet som något mer harmoniskt men det är långt ifrån passabelt.

Jag vet inte vad man ska tro om 2005 Bouscassé men variationerna verkar ju handla om något mer än dagsformen och smakpreferenserna hos olika bloggare. Jag vet inte heller vilka nationaliteter som döljer sig bakom pseudonymerna på Cellartracker men noterar att man genomgående är mycket positiva till vinet. 2005 var ju också en bra årgång i området och visst borde en välrenommerad producent som Alain Brumont åstadkomma något bättre än det plonket som var i min flaska. Vad jag däremot säkert vet är att om jag hade köpt vinet hos en handlare som jag haft en relation till så hade vi haft ett samtal imorgon.

8 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Alain Brumont är en gravt överskattad producent. Inget spännande eller vidare bra på snart ett decennium. Hur svenska vinjournalister år efter år kan skriva upp hans "La Gascogne" är fullständigt obegripligt.

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Niklas Jörgensen sa...

Jag har en 2005:a inköpt via Tyskland. Kostade där 13 EUR. Denna flaska ska provas blint mot bolagets nollfemma och så får vi se om det är samma skit ;-)

Ingvar Johansson sa...

Anders ! Nej, det verkar som om lovorden kommer av gammal vana. Det är enklare att fortsatta o ta refrängen en gång till än att göra en självständig bedömning.
Niklas ! Intressant förslag. Ser fram emot att läsa resultatet. En sak vet vi redan. Det blir inte smickrande för Brumont. Antingen så har han misslyckats en erkänt bra årgång annars har han försett ett sämre vin med en bättre etikett.

Provade om ett glas i morse och det var definitivt inte bättre än igår kväll.

Finare Vinare sa...

Det är rätta takter, Ingvar. Strängt och nitiskt sätta igång med provandet igen så fort man vaknar... ;-)

Nä men allvarligt, det är sorgligt hur pass mycket sämre vinet blev från 2004. Vilket råkar vara den årgången där priset sänktes för att möjliggöra ordinarie-lanseringen...

Ingvar Johansson sa...

F&V Ont ska med ont fördrivas !

När det gäller 05:an av Bouscassé så undrar jag verkligen hur det förhåller sig. Är det samma innehåll i flaskorna på den svenska markanden som på andra håll ? Skiljer sig första sändningen från de senare ? Många var ju initialt positiva till 05:an, kan det förklaras med positiva förväntningar ?

Anonym sa...

En annan provning är två flaskor Ch B '06 med de två olika etiketter som finns tillgängliga just nu.

Någon annan som har reagerat på etikettbytandet mitt i årgång '06?

Ingvar Johansson sa...

Jag har bara sett den nya etiketten när det gäller 06:an, visste inte att det fanns två. Det kanske förhåller sig som såhär; 05, två viner en etikett, 06, ett vin två etiketter. Ett sätt att kompensera likson:)