söndag 20 december 2009

2006 Lichtlé Grand Cru Goldert Riesling


Sedan en tid tillbaka har det strömmat en allt stridare ström av vintransporter över sundet. Det har varit barolo-expressen, barbaresco-karavanen och nu senast riesling-rännet. Gemensamt är att det handlar om tillfälliga möjligheter att handla vin i toppklass till rena fantasipriserna där vinentusiaster gjort gemensam sak. Bloggosfären har väl i viss utsträckning bidragit med kontakter och nätverksfunktion. Att åka över sundet och handla vin är definitivt inte längre enbart en skånsk angelägenhet. En intressant företeelse som förhoppningsvis blir än vanligare framöver.

Barolo- och Barbaresco-exkursionerna har den som följer vinbloggosfären knappast kunnat undgå att läsa om. Men Riesling-rännet då. Jo, det förhåller sig som så att Eric Lichtlé från den anrika Alsace-firman Fernand Lichtlé et Fils nyligen besökte Danmark för att leverera förbeställda viner. Intresserade kunde maila in sin order och sedan hämta beställningen i exempelvis Helsingör eller Köpenhamn. Priserna var ytterst tilltalande liksom möjligheten att handla direkt från producenten.

Ikväll öppnade jag första flaskan ur min leverans, en 2006 Riesling Goldert Grand Cru. Vinet är rätt ljust till färgen, ljust gyllengult med lite gröna inslag. Doften är både intressant och tilltalande. Först är det mineraltonerna som fångar min uppmärksamhet. Bakom dessa finns det lite lätta dieselångor som jag gissar kommer att bli mera framträdande med lite lagring. Sedan dyker det upp lite honung, en del tropisk frukt, äpplen och päron.

Smaken är frisk och komplex. Vinet känns lite lätt oljigt. Aromerna går igen men honungen och de omogna äpplena är mera framträdande i smaken. Syran är mycket frisk och gör vinet ytterst matvänligt. Jag provade vinet till såväl lax som kokt fläskkorv och det fungerade kanonbra till båda.

Stort tack till Finare Vinare som tipsade om Lichtlés viner. Återigen ett strålande exempel på var man får de verkligt bra tipsen. Jag tror att viner som Lichtlés lätt hade kunnat missas på en större provning. Kvällens vin var definitiv ingen publikfriare utan snarare lite introvert och återhållsam. Det är helt enkelt ett vin som kräver lite tid,uppmmärksamhet och framförallt mat för att riktigt komma till sin rätt. Vinet kostade c a 80 DKK.

5 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Oj, har Eric sänkt priset? Tror vi betalade 106 DKK/st.

Kul att nollsexan funkade så bra. Det är ju annars en lite tveksam årgång i Alsace...

Var DL Vin med om att leverera flaskorna?

Vintresserad sa...

Låter verkligt gott och extremt prisvärt!

Ingvar Johansson sa...

F&V! Jag tror inte Eric sänkt priset utan det handlar om direktförsäljning. Eric tar emot beställningar, lastar bilen och levererar direkt till kund. Ett väldigt trevligt sätt att handla på. Även till DL Vins pris är det värt att köpa. Vet inte om de varit involverade. Har dock svårt att föreställa mig att de inte känner till grejen.

Beträffande 06 i Alsace så har jag hört lite olika kommentarer. Problematisk och med mindre skörd än normalt men bitvis av god kvalité. Har inte druckit tidigare årgångar av Lichtlé så jag har ingen referensram.

Vinintresserad ! Precis så !

Italienska viner sa...

Vi missade det här gyllene tillfället trots din snabba vidarebefordran av mailet. Hoppas på repris, låter verkligen läckert.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik, Man kan inte hugga på allt, då blir man snabbt trött. Det kommer alltid nya tillfällen