söndag 13 december 2009

2006 Produttori del Barbaresco


Under min korta ryttarkarriär fick jag tidigt lära mig vikten av att snabbt ta sig upp i sadeln efter att ha blivit avkastad. Därför kändes det viktigt att omgående få en bra nebbiolouplevelse efter fredagens debacle.

En av de bästa garanterna för bra nebbioloupplevelser till en billig peng är koperativet Produttori del Barbaresco. En producent med mer än hundraåriga anor. Efter att ha upplösts under fasciståren startade man på nytt 1958. Idag består koperativet av 56 medlemmar som tillsammans har 100 hektar planterade med nebbiolo. Man producerar drygt 400.000 flaskor per år. Riktigt goda år utgörs produktionen av 40% vingårdsbetecknade viner, 40% "standard"-barbaresco och 20% Langhe nebbiolo. Mera normala årgångar blandas standardvinet med vingårdsvinerna vilket gör att standardvinet håller jämn och bra kvalité även svagare årgångar.

2006 Barbaresco är helt transparent i tegelfärgad nyans.Det får fyra timmar på karaffen innan middagen. Redan första sniffen känns betryggande och det råder ingen som helst tvekan om var vi befinner oss. Doften ger massor av ung nebbiolofrukt. Rosor möter hallon, jordgubbar och körsbär. Det finns en subtil kryddighet och lite mandelmassa.

Smaken är medelfyllig med bra syra. Tanninerna är tydliga och ungdomliga men inte alls jobbiga. De olika doftförnimmelserna hittar sina pendanger i smaken. Friskt, läskande och ett alldeles förträffligt matvin. Det kommer naturligtvis att bli ännu bättre med några års lagring men är riktigt härligt redan nu.

Vinet finns i årgång 2004 i beställningssortimentet via importören Red&White för 235kr. Jag köpte mina flaskor hos danska Philipson Wine för 80 DKK. Hos danske importören finns även årgångarna 04 och 05 för under en dansk hundring. Det gäller nog att inte vänta förlänge då priserna hos Philipson brukar åka jojo. Billiagre lär de dock aldrig bli.

PS Även andra har provat och gillat

7 kommentarer:

Anders Öhman sa...

Snygg beskrivning. Tack!

Italienska viner sa...

Tänkte väl nästan att den här skulle passa dig bättre.

/Patrik

Anonym sa...

Jag kan bara hålla med. Riktigt härligt balanserad Barbaresco. Avnjöts under 3 dagar med flaskan i kylen under tiden. Bäst 3:e dagen.

Lastade bilen full med 04, 05, 06 och jag kommer leva lycklig i många år framöver - och även de som fick de 06:or som jag tog med till intresserade i Sthlm.

Fantastiskt pris, är det svartvinbärssaft jag hade med hem?
Hur kommer det sig? Bra producent, bra år, haussat område. 112 kr flaskan, jag fattar det inte. Tror inte att det gagnar varken producenten eller området på längre sikt. Men jag är supernöjd :)

/Fredrik

Ingvar Johansson sa...

Fredrik ! Jag vet inte hur det kommer sig att Philipson säljer PdB såpass billigt. Det har pågått under rätt många år och jag gissar att Danmark är en av koperativets största marknader. Särskilt stor avans kan Philipson inte ha. Jag tror inte du kan handla billigare direkt hos producenten.

Fimpen sa...

Det är 2004 som finns i betställningssortimentet och är riktigt bra tycker jag. En vin som man blir hungrig av... men alla de klassiska tonerna.

I vår kommer även deras Single Cru:er från 2005. Det är något för källaren det... Mums!

Ingvar Johansson sa...

Var nyss inne på Philipsons hemsida. Nu kostar 04:an o 05:an 130 DKK medan 06:an fortfarande säljs för 80. Undrar hur länge ?

Anonym sa...

Tur att jag hann beställa då :) Får nog boka in en resa om året när priserna är grymma på Philipson.

/Fredrik