torsdag 10 december 2009

Vinbloggar - en finfin idé!

Räknetrissen lusläser kritiker-listor och gör excel-tabeller, men blir allt sämre på att hålla sig à jour med Bolagets utbud IRL. Sådan tur då att det finns bloggar-kollegor som tar sitt ansvar!

Ett svep genom bloggosfären ger ett ganska gott hum om vad som är värt att satsa sina sekiner på och vad som kan undvikas. Här är ett litet axplock bara från de senaste dagarna:

Vinintresserad har provat en ny årgång av ett vin i fasta sortimentet, 2007 Collection du Rhône (tidigare Les Hauts du Castellas) från Vacqueyras, som verkar vara ett bra och lagringsbart mellanprisvin för 114 kronor.

Portugisiskt påminner om att det är säsong för portvin. Två halvflaskor för 69 kronor styck lockar till köp. Läs och du får en intensiv längtan till den där mytiska julbrasan där ostar, nötter och choklad langas fram i en aldrig sinande ström. Och till det - alltså - ett litet litet glas port.

Vapendragaren Esping ger sig som vanligt i kast med årets binge julöl (se nedan), men även Johan P. lämnar för ett ögonblick vinpavorna och hittar en ale från Great Divide Brewing Co. som verkar vara riktigt trevlig. I alla fall mer medgörlig än den Hibernation Ale från samma bryggeri som gav omedelbar baksmälla här.

Till sist en särskild eloge till Finare Vinare, som aldrig tröttas på sin post och levererar initierade rapporter från fronten. Visserligen rör de sig oftast i en prismässig stratosfär som avskräcker, men inte alltid. Här finns till exempel en sågning av december-nyheten Michel Fonné Riesling Tradition från Alsace, ett vin som placerade sig ganska högt i Räknetrissens sammanräkning. En dyring, 2007 Maillard Beaune, får samma stryk av F&V som av de flesta andra kritiker. Och rapporteringen från Munskänkarnas provning av decembernyheter har förmodligen starkt bidragit till att favoriterna nu rycks från hyllorna. Exempelvis finner 2005 Château Condom nåd, och lagersaldot har rasat.

F&V tipsar också om en prissänkt årgångschampagne, 2002 Baron Fuenté Grand Millésime Brut, som nu kostar "bara" 249 kronor (innan 349). En kraftig rabatt alltså och en tröst för alla som blev utan i rushen efter den lyxiga decemberskumpan.

Undertecknad, då? Tja, jag har som sagt dålig koll på nyhetsflödet. Då och då lyckas jag snoka upp något fynd i rea-listan, ibland utan att fatta det själv tyvärr. Så var fallet med 2006 Luna Beberide, som jag tyckte var gott men som jag inte brydde mig om att bunkra upp medan tid var. För 63 kronor var det ett saftigt kap som så klart tog slut fortare än kvickt. I samma post lyckades jag inte förstå att 2006 Maritávora Reserva Branco - som både Korkdragaren och Esping flaggat entusiastiskt för - var ett sannsport klipp. Going, going, gone.

Precis som med dagstidningarnas kritiker gäller det förstås att lära sig hur olika bloggares smak förhåller sig till den egna - ett vin som hissas av någon lär man sig att man själv kommer att kräkas över och tvärtom. Och även om det finns en tendens att allt fler bloggare - inklusive Billigt Vin, skam att säga - uppehåller sig vid viner som kostar över 150 spänn flaskan, gamla källarfynd och sådant som inte går att uppbringa inom landets gränser, finns det sammantaget mycket matnyttigt att ta del av för den vardagligt vinintresserade konsumenten.

Inga kommentarer: