söndag 6 december 2009

2004 Cecchetto Raboso del Piave


Hur följer man upp en upplevelse som gårdagens barolo-bonanza hos Patrik från Italienska Viner ? I morse var vatten och stora mängder starkt kaffe det givna svaret. En lång promenad senare hade livsandarna väckts till liv. Visst skulle det sitta fint med några glas rött till söndagsmiddagen. Förrådet av piemontesiska viner är oroväckande litet, något det kommer att rådas bot på inom kort. Så varför inte bege sig till "hemmaplan", östra Veneto och DOC Piave och prova områdets tuffaste vin ?

Raboso bär en del likheter med nebbiolo.Druvorna skördas sent, vinet har samma tuffa tanniner och höga syra. Man kan också finnas inslag av viol, rosor och tjära i doften. Däremot ger raboso ett betydligt mörkare vin än nebbiolo.

2004 Cecchetto Raboso del Piave har lagrats 14 månader på en blandning av barriquer och 30 hl-fat av slavonsk ek. Färgen är mycket mörkt röd med lite blått i kanten. Doften är kraftfull efter ett par timmar i karaffen. Kraftfullt italiensk skulle man kunna säga. Fin bärfrukt med körsbär och skogsbär. Här finns inslag av tobak, läder och lite vanilj. Faten dominerar inte på något sätt utan kan mest anas. Och vinns finns det en liten aning violpastill där någonstans längst bak.

Vinet är drygt medelfylligt, torrt och stramt. Tanninerna tar ett stadigt grepp och det är rejält strävt. Syran är frisk men de tuffa elementen är snyggt inpackade i fin frukt och värmande alkohol.

Cecchettos Raboso kan naturligtvis på intet sätt mäta sig med gårdagens storheter men det är ett förträffligt, rustikt matvin som inte saknar ett visst mått av finess.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Hehe, skönt att du repade dig till sist.
Det här verkar riktigt spännande, helt nytt för mig, tack!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Hej, ja raboso är en kul druva när den hanteras rätt. Den var en gång den mest odlade druvan i området men i början av 70-talet nästintill borta. Cecchetto var en av pionjärerna som började med återplantering och en mera ambitiöst arbete både i vingård o källare. Ska bli kul att höra vad du tycker. Det är lätt att bli lite "hemmablind" när man gillar trakten och vinmakaren.