torsdag 1 oktober 2009

Systembolagets oktobernyheter i det fasta sortimentet

Det borde vara stor uppståndelse, buller och bång när oktober- och aprilnyheterna kommer. Som när tjuren Ferdinand drar in i stan - blåsorkestrar, vimpelviftande och en elektrisk spänning i luften. Avsmakarna och uppköparna har farit land och rike runt för att hitta de bästa av de bästa vinerna, som dessutom ska vara tillgängliga i sortimentet minst ett år.

Så är det inte. Just för att flaskorna kommer att finnas kvar längre tid än det tar för butikspersonalen att skjutsa dem på sina pirror från lagret till nyhetshyllan, blir det inte den hauss det kan bli kring de tillfälliga månadslanseringarna. Och kanske - förmodligen - har det också att göra med att dessa dagsländesläpp ofta bjuder på mer spännande saker.

Nå - nu har Räknetrissen i alla fall försökt koppla ett grepp på oktobernyheterna. Han har använt hela sin matematiska dådkraft för att ro uppgiften i land, och genom allehanda sinnrika formler, additioner och närmast kvantfysikaliska beräkningar nått ett strikt vetenskapligt resultat: här nedan följer alltså de allra bästa av de nya vinerna!

Stommen i underlaget utgörs som tidigare av DN:s, Sydsvenskans och Aftonbladets poäng. Dessa sajter redovisar de mest fullständiga tabellerna. Nytt är att Munskänkarnas omdömen ur Vinjournalen kommit med - där har man med hela sortimentet inklusive nya årgångar. Man använder en 20-gradig poängskala för kvalitet men också +, = och - för att ange ett prisvärde. Jag har omvandlat dessa sparsmakade markeringar till 4, 3 och 2, vilket inte är riktigt rättvisande men det var det bästa jag kunde komma på.

Jag har även lagt till betygen för de (relativt få) viner som Dolk och Mölstad redovisar på SvD/Tasteline. Här råder däremot något slags poänginflation - vinerna får fem eller till och med sex tärningsprickar. Mölstad är särskilt förtjust i sex prickar och eftersom hans lägsta redovisade betyg är fyra prickar har jag självsvåldligt kapat en prick rakt av på hans betyg för rättvisans skull.

BK Wine har en fullständig genomgång med kvalitetspoäng, men Jack utelämnar prisvärdesuppgift på en del viner. GP verkar vara i färd med att bygga om sin hemsida och Grehn lägger upp nya recensioner kontinuerligt (eller sporadiskt, hur man nu vill se på det). De betyg som finns upplagda i skrivande stund är medräknade.

Här är toppen av den vita listan, de fem första baserade på sex omdömen (av åtta möjliga), de efterföljande två baserade på fem omdömen.

2295 2008 Mâcon-Villages Chardonnay, Frankrike (Bourgogne). 73 kr.
6647 2008 Q-rious Semillon, Chile (Valle Central). 64 kr.
5338 2008 Sancerre Jean Marie Reverdy, Frankrike (Sancerre). 129 kr.
6349 2008 Kim Crawford Sauvignon Blanc, Nya Zeeland (Marlborough). 129 kr.
2249 2008 Wild Orchid, Frankrike (Côtes du Gascogne). 59 kr.

6278 2008 Hiedler Grüner Veltliner Classic, Österrike (Kamptal). 111 kr.
6287 2008 Z Riesling Rivaner 3000 ml, Tyskland (Pfalz). 199 kr (box).

I toppen alltså en billig bourgogne som genomgående får fyror och femmor. Man kan ana en överraskad glädje hos recensenterna att kunna få en bra budgetbourgogne som inte kostar skjortan.
Så här beskriver Thomaz Grehn Q-rious: "Honungsdrypande, lättdrucket tamburvin med art deco-etikett designad för maxiaml partyparty-känsla". Uppenbarligen ett specialdesignat samarbete mellan Lars Torstensson och Enjoys Andreas Karlsson och början på en produktlinje (får VG av den sparsmakade Artberg).
Sen en sauvignon blanc från gamla världen och en från nya, som gjort för en duell i skymningen framåt vårkanten.
Alla vinerna i listan har fått genomgående bra omdömen av kritikerna.

Räknetrissens självklara val denna första oktober blir förstås grüner veltlinern från Hiedler, som redan levererat god husriesling. Det är ungt och spritsigt men samtidigt blommigt runt i doften. Inte utan en finess som förmodligen kommer att växa under de närmsta åren. Pepprigt med mycket citrus och ananas. En lite obekväm och inte alldeles angenäm beska till att börja med, men i slutändan ger den nya ugglan ändå en frisk eftersmak som dröjer länge i munnen. Plötsligt längtar jag intensivt till en jätteportion Tafelspitz att ha till.

Röda att prova under året:

2291 2007 Tautavel Réserve, Frankrike (Roussilon). 89 kr.
6509 2007 Finca Las Palmas Malbec Cabernet, Argentina (Mendoza). 149 kr.
2223 2007 Crozes-Hermitage, Frankrike (Rhône). 179 kr.
6276 2006 Rosso di Valtellina, Italien (Lombardiet). 99 kr.
3992 2005 Château Reysson, Frankrike (Haut-Médoc). 169 kr.
6574 2007 Las Moras Reserve Shiraz, Argentina (San Juan). 95 kr.
6520 2008 McManis Petite Sirah, USA (Kalifornien). 99 kr

Placeringen ovan är baserad på sex omdömen (av åtta möjliga). I toppen vinner Tautavel och Finca Las Palmas på jämna betyg (fyror, någon trea) mer än på raddor av femmor. Förvänansvärt jämna omdömen över lag, förutom kanske för Las Moras som får en tvåa av Fagerström i Sydis och "prisvärt" av Vinjournalen. Här nedan toppen av dem som bedömts av fem recensenter:

3994 2006 Château Haut-Canteloup, Frankrike (Bordeaux). 109 kr.
6558 2008 Wild Rock Merlot Malbec, Nya Zeeland (Hawke's Bay). 99 kr.

Frankrike regerar, framför allt på den röda sidan, med billiga alternativ från statusområden och några outsiders (tjutet från Roussilon och den vilda vita orkidén). En lista man blir sugen på att prova sig igenom. Och det är jag inte ensam om: en tur inom Hansakompaniet i Malmö på seneftermiddan visade tomt gapande hyllor där Tautavel, Rosso di Valtellina, Crozes-Hermitages och Château Reysson stått. Så bland vinälskarna är kanske ändå oktobersläppet en stor grej, trots allt.

4 kommentarer:

Mats L sa...

Kul och intressant läsning. Jag anar ett spännande Excelblad bakom detta...

Skall prova flera av dessa.

Jörgen Andersson sa...

Mats L - Excel är livet, livet är Excel!

Ingvar Johansson sa...

Jörgen !! Excelblad?? Jag såg framför mig hur du satt o plitade med rödpenna, rutmönstrat papper o kulram. Jag har blivit en illusion fattigare.

Anonym sa...

är det någon som provat sangria frisante?
http://www.systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=2401&Butik=0&SokStrangar=

jag har inte hunnit prova ännu men jag tycker det verkar vara en kul grej :)