fredag 16 oktober 2009

2007 Domaine de Entrefaux Crozes-HermitageI augusti provade jag 2007 Les Launes Crozes-Hermitage och fick en anonym kommentar som hänvisade till rykten om att en en fantastisk Crozes-Hermitage skulle släppas i höst. Sedan, i oktober, återkom samme, gissar jag, anonyme kommentator i oktober och talade om att nu var den släppt och använder ord som fantastisk och världsklass för att beskriva 2007 Domaine Des Entrefaux Crozes Hermitage. Billigt vin är inte den enda bloggen som begåvats med anonyma kommentarer om vinet. En viss känska av Déjà vu infinner sig.

Nåväl, jag är alltid öppen för ung syrah och årgång 2007 förefaller ju vara god i både norra och södra Rhone. Vinet har den där typiskt blåröda färgen som ung syrah brukar ha. Doften är precis som jag vill ha den. Överst ligger de svarta vinbären och de sekonderas av björnbär och hallon. Frukten känns så där härligt våryster och livlig på ett sätt som får en att dra på smilbanden och tänka att så där var jag också en gång. För länge sedan. Här finns också druvtypisk pepprighet, viol, charketurier, rök, örtkryddor och lakrits. Riktigt bra !!

Smaken är medelfylig och med bra syra. Mycket av aromerna går igen i smaken. Svartvinbärspastill eller kanske Bassetts svarta vingummi, rökighet och med tydligare örtkryddighet än i doften. Här finns också en viss jordighet. Eftersmaken lite åt det korta hållet.

Visst är det här mycket bra men kanske inte världsklass och heller inte fantastiskt till sitt pris. Däremot en storlek större än Delas Crozes och väldigt kul att ha i det fasta sortimentet. Det ska bli spännande att se hur vinet står sig i en jämförelse med Graillot som kommer i november släppet.

4 kommentarer:

Frankofilen sa...

Hmm, alla de där anonyma kommentarerna med uppmaingar om att prova det här vinet. Jag tar bort den från min blogg nu, har väntat på svar från importören i en vecka om det var han som postat.

Ingvar Johansson sa...

Hej Frankofilen ! Vem är importören ? Det här vinet behöver definitivt inte "hjälp" på det sättet. Jag har bara sett positiva omdömen och det finns i fasta sortimentet. Varför dessa märkliga kommentarer ?

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.