lördag 31 oktober 2009

2005 Cappello di Prete

I prisintervallet 75-85 kronor finns det 18 italienska rödtjut i Systembolagets fasta utbud. När Billigt Vin såg dagens ljus för två år sedan var det oftast vid den hyllsektionen jag hamnade. Viner att bära hem och snabbt konsumera, men som ofta bjuder på bra valuta för pengarna. Några av dåtidens favoriter, som Campolieti Ripasso, har smitit över i nästa prisintervall. Andra, som Ca' Maggiore Langhe Rosso, finns inte längre kvar.

Det går att hitta bra och billiga grejer även idag. Här finns Masi Modello (75 kronor), ett vin som aldrig gjort mig besviken. Montepasso, en montepulciano från Rosso Conero för 79 kr, gillade jag andra gången jag provade. Nu är det visst ny årgång, 2007, men kan vara värt att prova. Villa Puccini har jag ibland gillat, ibland fått tråkslag av.

Tre norditalienare där. Men jag gillade också de kryddiga, solbrända primitivo-kompisarna från södern, från Puglia. Inte minst för att man då kunde söka i ett ännu billigare segment. Nu finns det några stycken lite dyrare, varav väl A Mano är kändisen. För samma pris, 79 kronor, har jag på senare tid fastnat för 2005 Cappello di Prete (Prästens Hatt, alltså). Riktigt trevligt med sin rödbruna färg, sin doft av barr (pinje eller tall, det vete fasen) och sin saftiga körsbärssmak. Kryddigt. Fruktigt. Enkelt och med det vi med en klyscha kan kalla rättfram charm. Sitter fint till en fet pizza med mozzarella och skinka. Druvan är en annan regional storhet, negroamaro. Producenten Candido gör även Salice Salentino.

1 kommentar:

Roger sa...

kan inte annat än hålla med. Capello di Prete håller hög klass och är rätt intressant med sin, för syditalien, speciella druva negroamaro. Jag läste någonstans att den ska jämföras med Zinfandel men det är väl ändå inte samma druva med olika namn (som Syrah/shiraz)? Mycket smarrig till det mesta och nu börjar den dessutom bli till åren.