torsdag 8 oktober 2009

2007 Tautavel Reserve


I Trisses inlägg Systembolagets oktobernyheter toppar 2007 Tautavel listan över viner som ska finnas tillgängliga i butikerna i ett helt år. Även i junisläppet placerade sig ett Tautavel-vin från Gérard Bertrand högt på bästa-listan. 2006 Tautavel Grand Terroir var dock enligt mitt förmenande ett riktigt stolpskott.

2007 Tautavel Reserve är bättre, mycket bättre. Vinet är gjort på 40% Syrah och 30% vardera av Grenache och Cinsault. Druvorna kommer från 60-åriga stockar och vinet lagras 10 månader på fransk ek.

Vinet har en ungdomlig blåröd nyans. I doften är det syrah-komponenten som dominerar med björnbär, svarta vinbär, charketurier och peppar. Här finns också en del kryddörter och röda bär parat med en lite inställsamt vaniljiga fattoner.

Smaken är medelfyllig med mer av den goda bärfrukten. Jag hittar också en viss jordighet. Jag hinner precis få lite obehagliga BiB-vibbar innan det rätar upp sig. Acceptabel syra, tanniner som stramar upp och en bra eftersmak får mig att tycka rätt bra om 2007 Tautavel Reserve. Inget märkvärdigt alls men helt ok en torsdagskväll till fetaspäckade färsbiffar och klyftpotatis stekt med massor av rosmarin. Samtidigt känns det lite trist att detta är vad den svenska vinkritikerkåren uppfattar som ett av de mest prisvärda vinerna i det fasta sortimentet. Nog borde det gå att hitta ett bättre vin i prisklassen som produceras i tillräckliga mängder. Särskilt när man har en så gynnsamm årgång som 2007 att arbeta med.

Inga kommentarer: