söndag 11 oktober 2009

2002 Jacques Tissot Arbois Blanc-Typé


Jura ligger i östra Frankrike, inklämt mellan Bourgogne och Schweiz. Kanske är det det lite otillgängliga läget bortom allfarvägarna som gjort vinerna så särpräglade. Här görs genuina, ursprungstypiska viner, på lokala druvor, som inte riktigt liknar några andra. Poulsard och Trousseau för de röda också savagnin som blir till vinet som mer än något annat symboliserar området, vin jaune.

Savagnin är också huvuddruvan i kvällens vin, 2002 Arbois Blanc-Typé. Vin som förmodligen inte hållit måttet för att bli vin jaune och istället blandats med chardonnay till et vanligt bordsvin. Vanligt och vanligt förresten. Ett mycket speciellt bordsvin stämmer nog bättre.

Färgen är intensivt mörkt guldgul. Doften är rätt skum. Först far tankarna direkt iväg till Jerez. Det doftar friskt men lätt oxiderat. Tydliga valnötsnöttoner och belle de boskoop-äpple. Här finns också sultanrussin och torkade fikon.

Smaken är fyllig och med en mycket markerad syra. Sherryaromerna går igen liksom äpplena. Slutet är fast och stramt och i eftersmaken lindras allt med torkade frukter. Vinet är mycket friskt och fräscht. Fortfarande mycket ungt och kan säkert ligga ytterligare ett tiotal år. Ett vin med massor av smak och ännu mer personlighet.

Vi dricker vinet till en soppa smaksatt med curry. Det funkar mycket bra. Det var också utmärkt till en lax med en mäktig hollandaise men allra bäst till valnötter och en bit Comté.

Jag tvivlar starkt på SB's årgångangivelse. Kolla gärna med impotören handelshuset MM innan ni beställer. Att man måste beställa en låda om sex är absolut ingen nackdel.

Inga kommentarer: