söndag 18 oktober 2009

Temperaturloggen - höst

Temperaturen i källaren har nu sjunkit till åtta grader. Det var ett bra tag sedan jag kollade sist - kanske i slutet av augusti - och då låg den på 15,5 grader. Den senaste veckans köldknäpp, med nattemperaturer strax under nollstrecket, har säkert gjort sitt till. Dags för isolering av fönstret med andra ord. Helst borde det inte bli så mycket kallare, men jag har på känn att temperaturen kommer att krypa ner mot tre-fyra grader om det blir en riktigt kall vinter.

När jag ändå är här nere rotar jag fram en flaska 2005 The Colonial Estate Expatrié Semillon, som tidigare avsmakats här till en fisksoppa. Den här lördagskvällen, när stugan till slut värmts upp av kaminen, blir det en smakrik paella med korv, kyckling och kräftor.

Vinets upphovsman är John Maltus, som av allt att döma delar sin tid mellan egendomarna Château Teyssier i St Emilion och The Colonial Estate i södra Australien.

Expatrié påminner i färgen om äppelmust, tätt gyllengult och något grumligt. Doften är betagande: också den påminner om höstens äpplen, när de är som sötsyrligast att sätta tänderna i, med lime som en uppfriskande sidekick. Ett riktigt höstvin, som när det fått lite av stugvärmen släpper ifrån sig mer och mer doft och smak. Lyckas vara fett fylligt och flott fokuserat på samma gång. Kraftfullt, intressant och mångbottnat. Ett kul källarfynd, som mått bara bra av att ligga till sig något år.

4 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Låter som man missat något. Australiensarna lyckas ju ofta bra med Semillion. Om jag minns rätt så innehåller det även en skvätt riesling, en annan druva som verkar trivas rätt bra down under. När det gäller källaren så kanske du skulle förse den med en termostat reglerad värmekälla

Jörgen Andersson sa...

Ja, det stämmer - lite riesling lär ha ett finger med i spelet. Jag ska följa utvecklingen i källaren framöver, jag har inte gjort det tidigare år. Kanske vore det bra med något slags radiator därnere, kanske räcker det med att isolera bättre.

Finare Vinare sa...

Vi kör med ett termostatreglerat eloljeelement (kostade runt 500 spänn). När det väl hittat temperaturen - vi brukar satsa på 10 grader vintertid - behöver man inte bekymra sig mer om den saken under resten av den kalla årstiden.

Man vill ju gärna att vinerna ska mogna någon gång
;-)

Jörgen Andersson sa...

Finare Vinare! Tack för tipset - det kan vara ett smidigt sätt när vinterkylan kommer krypande och hämmar livet i flaskorna