torsdag 22 oktober 2009

2005 Marco Felluga Cabernet Sauvignon


Dån gångna veckan tillbringade jag på två olika konferensanläggningar med väldigt olika vinutbud. På det första stället serverades vårdslöst hanterade lågbudgetviner till cirka fyra gånger inköpspriset. På det andra stället fanns ett intressant och vettigt prissatt utbud, uppenbarligen handplockat av en intresserad person. Bland många frestande flaskor fastnade jag för en 2005 Cabernet Sauvignon gjort av den mycket respekterade Collio-producenten Marco Felluga.
Felluga är som så många andra friulanska vinmakare mest känd för sina vita viner men man vinner allt mer mark på den röda sidan. 2005 är förvisso en rätt problematisk årgång i Friulien. samtidigt är det lite spännande att se vad en duktig producent kan åstadkomma ett svagare årgång.

Till en början ger vinet inte så mycket ifrån sig. Med lite tid i glaset dyker det upp lite svarta vinbär och en del röda bär. Ingen stor doft men efter hand blir den mer komplex. Inslag av järn, grön paprika, tobak och mynta. Smaken är medelfyllig och med bra syra. Aromerna går igen i smaken med svarta vinbär, amerikansk tuggtobak och örtig mintighet. Ett trevligt och lågmält personligt, men inte särskilt spektakulärt, matvin.

2005 Marco Fellugo Cabernet Sauvignon finns att köpa hos danska KB Vin

Inga kommentarer: