onsdag 7 oktober 2009

2009 Old Stock Ale


Vatten är en alldeles utmärkt måltidsdryck, kanske något underskattad. Till kvällens enkla pasta med tomatsås var jag helt nöjd med ett par glas vanligt kranvatten. Pastan lämnade oss dock med en känsla av att något fattades för att måltiden skulle vara komplett. Vi plockade fram en stor bit parmesan, lite gorgonzola och en mellbykavring. Vi närmade oss därmed den punkt där min gräns går. Vatten till pasta med tomatsås helt ok men till ost är det omöjligt. Inga halvflaskor vin hemma men hellre vinlös än rådlös. Eller alelös skulle jag kanske säga. Jag påmindes plötsligt om den 2009 Old Stock Ale jag nyss burit hem och som enligt producenten North Coast Brewing Co skulle passa särskilt väl till parmesan.

Ölet är mörkt gulbrunt i färgen. Det lilla skum som bildas vid upphällningen försvinner snabbt. Doften ger mörk sirap, farinsocker, kavring, kryddor och en vinös frukt tilsammans med fina humlearom. Komplext, exotiskt och späannande. Smaken är söt, kryddig och fyllig med låg beska. Inte helt lätt att temperera. För kallt så försvinner nyanserna och för varmt så slår alkoholen igenom. C a 10 - 12 grader funkade bäst.

På egen hand upplevde jag Old Stock Ale som god men för tung och stark. Ok att dricka ett litet glas en kulen höstkväll. Med ostarna och kavringen var den fantastisk och jag upplevde inte alkoholen (11.5%!!)som det minsta störande. Till ett par söta kakor smaksatta med bittermandel var Old Stock Ale farligt god. Kan verkligen tänka mig ett glas eller två till julgodiset och den engelska fruktkakan.

Old Stock Ale görs för lång lagring, därav årgångsangivelsen. Bäst före datum är satt till 2019. Jag tänker köpa några och spara till nästa och nästnästa jul.

6 kommentarer:

Pär Extor sa...

Åh Mellbykavringen! Mina barndomsminnen är allt jag har av den där kavringen, såg att receptet fanns på nätet. Säljs den förresten någon annanstans än i Södra Mellby annars?

Vänligen, Pär Extor

Ingvar Johansson sa...

Hej Per, Jag brukar köpa kavringen i Helsingborg i ostaffären (Bengtssons ?) som ligger på S:a Storgatan. För ett par år sedan sålde ostaffären i Ängelholm. Förpackningen är forfarande densamma, en inte oväsentlig del av totalupplevelsen.

Pär Extor sa...

Misslyckade faktiskt med att baka ett idag, trots noggrant recept på mellbybagarens hemsida. Fick sedermera veta att det faktiskt går att köpa kvaringen i lilla Laholm, i originalpåse!

Anonym sa...

Blev sugen och skall försöka få ner lite kavring med besök om några veckor, men får nog försöka hitta en god belgisk öl att kombinera med.

Jörgen Andersson sa...

Den där Mellby-kavringen, skulle den vara bättre än den från Gunnars Bröd i Förslöv, menar ni?

Ingvar Johansson sa...

Pär ! Trist att du misslyckades med kavringen. Har provat ett par gånger med blandat resultat. Degen är något av det kletigaste man kan tänka sig.

Ostbloggen ! Kavring, vällagrad ost o belgare är en kanonkombination. Prova med en chimay triple t ex

Jörgen ! mellby-kavringen är kavringarnas kung. Gunnars har sina poänger den med men tangerar gränsen till mjuk kaka med sin höga sötma och slappa struktur. På något sätt lite hållningslös.