onsdag 7 oktober 2009

Rea-sortimentet

Det var ett tag sedan jag tittade till den rödprisade avdelningen i butiken. En del nytillskott finns det. Vad sägs om 1997 Château la Mondotte för 1 592 bagare istället för 1 990? Enligt informationen på hemsidan är Systembolagets provningsdatum 18:e maj 2000, så produkten har legat till sig en stund på hyllorna. För den som vill bekanta sig med producenten Gaja i Langhe ges det nu strålande möjligheter: nebbiolon 2003 Costa Russi får man just nu för endast 1 699 kr (förr 2 195) - den finns det enligt uppgift gott om både i Stockholm, Göteborg och Malmö - och 2003 Darmagi är väl ett klipp för bara 990 kronor.

För den bemedlade och kunnige finns det säkert godsaker att hämta här. Men jag lämnar de dyrare restupplagorna åt sitt öde och börjar i andra änden. Eller kanske inte helt - Monsieur Rouge (okänd fransk artist, okänt innehåll) i enliterstetra för 39 spänn hoppar jag över.

I en relativt bekväm prisklass blir jag för en gångs skull - det händer i princip bara när jag kollar reaviner - lite sugen på en rioja:
2006 Ramón Bilbao Finca Valpierre som har kostat 159 men nu går för 127. 2006 Luna Beberide, likaså från Spanien (Bierzo), skulle man också kunna chansa på för ringa 63 kronor (har kostat 79). Det har varit prisnedsatt en längre tid men har inte gått åt, trots att Aftonbladets experter anser att det är ett "alltigenom underbart vin /.../ med djup koncentration". Kanske är det fortsättningen är avtändande för den som söker annorlunda viner: "Lite syltliknande i frukten med inslag av björnbär, blåbär och vanilj, mjuka tanniner och rundad syra ger snäll framtoning".

Det röda vin jag faktiskt går hem med från Hansakompaniet är 2005 Clairault Cabernet Merlot från Margaret River i South Western Australia. Ett matvin som nu kostar 99 men som nästan smakar som de 150 det kostade tidigare. Till det grillade lammet nästa sommar eller till en höstgryta inom kort. För mycket alkohol (14,5 %) och aningen för mycket syltighet i frukten, men ändå med en viss stringens i utförandet. Om jag inte förstått att rödtjut från södra Rhône av årgång 2007 är prylen just nu kanske jag hade blivit en mer devot investerare i detta.

Finns det några skojiga vita då? För tillfället är jag trött på riesling och orkar inte med 2006 Gunderloch Nierstein Pettenthal Riesling Trocken eller 2006 Oppenheim Sackträgen Riesling Grosses Gewächs.

2007 Steenberg Sauvignon Blanc, med en skvätt semillon, kanske är trevligt för 79 kr men kan också ha dött sotdöden i sina återstående flaskor.
2007 Luis Cañas Barrel Fermented, återigen från rioja och gjort på den obskyra druvan viura, har reats ut en längre tid och måhända borde man testa för 62 kronor. Annars är det ett lite dyrare vin från Douro, 2006 Maritávora Reserva Branco, som drar blickarna till sig. En mix av códega do larinho, rabigato och viosinho får man ett smakprov på för 139 kr (har kostat 199). Tydligen gott till kittostar. Esping har enligt uppgift lagt beslag på några exemplar, snart är det slut på hyllorna.

Esping skulle möjligen också kunna intressera sig för en sötsak, 2004 Livio Felluga Picolit från italienska Colli Orientali del Friuli. En halvliter för 399, innan har man fått pröjsa 598. Säkert inte heller fel till en bit ost.

3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jörgen ! Du nämner inte portugisen som jag bar hem fyra flaskor av idag, 2006 Maritávora (nr 98869. Bra omdömen hela vägen och hyllat av Korkdragaren här(http://korkdragaren.blogspot.com/2009/09/maritavora-2006.html). Är det kanske rent av du som sett till att det bara är fem flaskor kvar på Hansa

Jörgen Andersson sa...

Jodå, det är omnämnt - till och med att jag hade reda på att du beställt hem ett gäng. Inget undslipper rea-lågsniffaren!

Ingvar Johansson sa...

Ok Jörgen. I fortsättningen ska jag läsa inläggen innan jag kommenterar :)