torsdag 1 oktober 2009

2007 Domaine Monier St Joseph Cuveée Tradition

När jag blev blåst på Crozes-Hermitagerna från Chave återställde jag syrah-balansen med att beställa några St Josepher från Domaine Monier. Det blev i ärlighetens namn ytterligare några kompensatoriska inköp men det återkommer jag vid ett senare tillfälle. Vinet provades som hastigast här men ikväll var det dags för Domaine Moniers enklaste röding att spela huvudrollen.

Det räcker nästan med en snabb okulär besiktning för att konstatera att det är ung syrah i glaset. En tät och intensivt blåröd färg lämnar inte så många andra alternativ. Finns det någon tvekan kvar så räcker en enkel sniff till för att bestämma både druva och ursprung. Ur glaset strömmar svarta vinbär och björnbär. Lägg till lite bildäck, viol, rökt fläsk och lite fattoner och det känns som att kvällen är räddad.

Smaken är däremot inte lika odelat positiv som vid tidigare smakprov. Visst följer smaken aromerna men det saknas något. Allt finns där men ikväll känns syran lite väl otyglad, smaken något för tunn och slutet lite kort. Det håller inte ihop utan känns spretigt. För första gången levererar en flaska från Domaine Monier inte fullt ut. Köpt hos danska Emilie Vin för 115 DKK

Inga kommentarer: