osugande Pinot Grigio
Bressan har sina marker runt Farra d'Insonzo som ligger i provinsen Gorizia i östra Friuli. Jordmånen har hög kalkhalt, det är svårodlat och avkastningen är mycket låg. Bressan är en extremt kvalitetsmedveten producent och skördeuttaget ligger på ca 4.000 kg/ha eller mindre än ett kg/planta. Precis som hos Zidarich arbetar Bressan hårt med att framhäva markernas och druvans karaktärer. Bressan släpper heller inte sina viner till försäljning förrän de är färdiga för konsumtion. T ex så är den aktuella årgången av Pignolo den från 1998.
2003 Pinot Grigio har lagrats i ståltank och på fat i 15 månader. Färgen drar åt det halmgula hållet och är några nyanser mörkare än den man brukar hitta hos Pinot Grigio. Bland aromerna dyker det upp en förförande blommighet, mandel och nötter tillsammans med mineraltoner och torrt gräs. Mycket komplex och mycket intressant. Smaken är kryddig, rätt fyllig med fin syra och lång eftersmak. Min enda invändning är att det kanske saknas lite frukt. Den finns där men är rätt nedtonad. Kanske har det att göra med vinets ålder, möjligen hade det varit perfekt för mina smaklökar för ett år sedan. Jag ska försöka prova en senare årgång snarast. Hursomhelst visar Bressan att det går att göra vin av absolut toppklass och med stor personlighet av Pinot Grigio. Om nu någon behöver övertygas.
Tyvärr finns inget av Bressans viner på SB. När det gäller utbudet av viner från Friuli så kan man nog drista sig till att säga att det suger. Rätt hårt dessutom. Den nyfikne får istället ta sig över sundet och vända sig till Winewise
Hur var det nu ramsan lät ?
Opersonliga massproducerade viner suger
Gary Vaynerchuk ljuger men
Bressan duger
dugande Fulvio Bressan
2 kommentarer:
Hehe, mycket underhållande post. Friuli (och i viss mån även Pinot Gris) är ett vitt område på min karta, men riktigt bra Pinot Grigio låter härligt.
Jo, i Friuli finns mycket att hämta. Massor med lokala druvor och egensinniga producenter blandat med mer traditionellt orienterade vinmakare som gör lokala tolkningar på klassiska teman. Allra bäst lyckas man, enligt mitt förmenande, med Sauvignon (Blanc)och vita cuvéer.
Skicka en kommentar