fredag 9 maj 2008

2005 Catena Mendoza Malbec

Av någon anledning så för Catenas viner en rätt undanskymd tillvaro i Sverige. Inte så att Catena kan beskrivas som en okänd producent men med tanke på att han alltid levererar när det gäller förhållandet pris - kvalité så är jag lite förvånad att namnet inte poppar upp oftare. Jag vet inte om Catenas viner möjligtvis kan uppfattas som för ospännande eller för att de på något sätt hamnar mellan två stolar. Jag tycker att Catena lyckas kombinera sydamerikanskt kynne med europeisk förfining. Lite som Argentina i allmänhet.

Häromkvällen provade jag 2005 Catena Malbec. Det var återigen dags för namnsdagsfirande och middag för 8. En situation som inte är helt enkel att lösa. Bra mat kräver bra vin men det ska helst inte kosta skjortan. Det är lägen som detta som är nischen för Catenas mellanklassviner.

Druvorna till detta vin är hämtade från fyra olika vingårdar belägna på mellan 900 och 1500 meter. Initialt ger vinet inte särskilt mycket ifrån sig då luftningen fick hoppas över. I väntan på att det ska öppna sig kan man alltid betrakta den tjusigt djupt mörkröda färgen en stund. Efter en stund i glaset är vinet lite generösare och släpper ifrån sig aromer från mogna plommon, svarta vinbär och blandade kryddor. Smaken är fyllig, lång med choklad, muskot, plommonfrukt och mjuka tanniner. Riktigt gott. Till kvällens mat, potatisgratäng, tjälknul och sås på svartavinbär, sherry och katrinplommon var det precis rätt.

Precis som med Catenas Chardonnay som dracks här är hans Malbec ett vin som är bra att ha på lut. Det är riktigt bra och funkar till många olika sorters mat, även lite mer krävande rätter.

Även denna kväll följdes devisen inget namnsdagsfirande utan dessert och ingen dessert utan dessertvin. Det blev en knäckig äppelpaj, säsongstypisk med mer pajskal och lock än fyllning. Till det en tjock vaniljsås och ett muscatvin från koperativet på Samos. Intensivt sött med brända smaker, knäck och den typiska muskatdruvigheten.

2 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! Låter som en härlig namnsdagsmiddag med ett bra vin. Verkar vara läge att lägga upp ett litet lager i lagringsavdelningen?

Ingvar Johansson sa...

Trisse ! Jag tror inte att det är något man ska spara alltför länge. Det kan nog hända något men inte så värst mycket. Jag tänker mer att det här är ett vin som är bra att ha tillhands. Ett vin som både är riktigt bra och funkar till väldigt mycket.