onsdag 14 maj 2008

2007 Sierra Nevada Celebration Ale

Hockey-vm, vem har koll på sånt? Nu visar det sig att Sverige tagit sig till kvartsfinal, där de just nu möter Tjeckien. 0-0 efter en rätt tanig och ointressant första period. Tanig och ointressant är inte den Celebration Ale från Sierra Nevada jag korkat upp för att försöka skapa lite vinterstämning framför tv:n. Det går sådär, det är svårt att tänka bort den blommande kastanjen utanför fönstret. Men alen är vackert ogenomskinligt gnistrande i glaset när kvällssolen bryter igenom. Doften är härligt fruktig och frisk, smaken rejält rostad och besk med en syrlig twang. Eftersmaken dröjer sig kvar åtminstone ett power play. Visst hade den passat mycket bättre framför den där brasan alla tjatar om när de lyriskt skriver om julölen i november. Kanske hade den varit lite fräschare och mer sammanhållen för ett halvår sedan (nu spretar smakerna lite oroväckande i olika riktningar). Men what the heck. Nu börjar andra perioden.

På tal om ale kan jag nämna att restaurangen Tempo vid Möllan har ett vidlyftigt urval av öl från svenska och internationella, mindre bryggerier. De flesta på flaska, förstås. Innan jag upptäckte det hade jag fått in husets ale från pump, som var Fuller's ESB. Föga fantasifullt, kan man tycka, men den var riktigt god - krämig, välkomponerad och vältempererad. Väldigt passande och läskande i den ljumma kvällningen på uteserveringen. Jag märkte plötsligt att jag beställt in ännu en pint till maten, grillat sidfläsk med nypotatis. Det var alldeles utmärkt gott - detta var i lördags då jag fortfarande vårdade en sakta bortklingande baksmälla från fredagens personal-hallibaloo.

Då det dracks en hel del vitt & rött tjut på restaurang Barfota, ett omgjort omklädningsrum vid fria bad i Helsingborg. Har ingen aning om vad det var för viner, antagligen något från Sydamerika som var väldigt lätt att dricka alldeles för mycket av medan solen sakta gled ner bakom Danmark på andra sidan Sundet och samtalen blev allt djupare och mer vindlande. L kanske har bättre minne?

1-0 till Tre Kronor, ojoj!

Men nu 1-1 - helvete, här går det undan!

Det ser ut som om jag måste ägna mig lite mer koncentrerat åt detta drama, sommarkväll eller inte.

6 kommentarer:

nad3170 sa...

Esping : sorry to use the comment section of your blog for something completely unrelated (in fact, being French the only thing I can figure out is "Beaujolais nouveau" :) but this is the only mean I found to reach you.
We talked some time ago in the comments of Church Number 9 about a Bengt Nordström 45 you had and I was wondering if it was still possible to set up a trade. I recently got hold of a copy of Mr. Nordström "Bird Notes 4" so I think you could be interested in that.

Sorry to bother you about that but like I told you at the time I'm doing researches on free jazz and especially on the self produced recordings so ...
My email is pierre.crepon@free.fr so please get in touch if you have the time.

Thanks in advance and best regards,
Pierre

Jörgen Andersson sa...

Esping! Obskyr svensk friformsjazz och fuktig krypgrund - snacka om bisarra fritidsintressen! Jag som såg framför mig en kommentar som hyllade Tre Kronors slutliga avancemang till semifinalen, eller kanske början på "uppsnack" inför ett mer tidsenligt äventyr: EM-fotbollen. Den 10/6 (om min information stämmer) spelar Sverige första matchen, mot regerande mästarna Grekland. Esping, var det fyra år sedan vi fotvandrade och såg Sverige åka ut mot Holland i kvarten? Tiden går. Den aktuella frågan nu är förstås: vad dricker man lämpligen till dessa intensivt spännande kamper? Idealet kanske vore att hitta en pub med Dugges ale på pump och en storbilds-tv som visar matchen.

Ingvar Johansson sa...

Trisse !
Bengt "Frippe" Nordströms privatpressade 45:a är nog frjazzens motsvarighet vad en 2005 DRC kommer att vara för vinvärlden om 25 år. Frippes musik kan nog upplevas som en audiell omgång med riset.

Det var fyra år sedan vi såg Sverige Holland. Jag vet med säkerhet att jag inte vill försätta mig i samma tillstånd som då inför någon av årets matcher.

Ingvar Johansson sa...

Trisse,

Jag glömde ju att svara på din andra fråga. Vad är den lämpligaste drycken till em- matcherna. Jag hade ett tag för avsikt att köra ett alternativt em, dryckes em och ställa drycker från matchens länder mot varandra för att sedan mot slutet kora europas bästa dryck. Det är ju ett stort och mödosamt arbete men det skulle förmodligen underlätta inför framtida turneringar. Urvalet, d v s vilken dryck som ska representera respektive land kan vara en svår nöt att knäcka.

Jörgen Andersson sa...

Esping! Jag håller med om att det tillstånd som präglade vårt betraktande av Holland-matchen inte är eftersträvansvärt, nu när ett nytt mästerskap står för dörren. Koncentration och fokus måste bli honnörsorden. Jag är redan bekymrad över hur jag ska lösa Spanien-matchen, den går av stapeln samma dag som Dolly gästar Malmö - en oförsonlig och oförenlig krock mellan olika storheter.
Det är ett intressant projekt att låta drycker från de spelande länderna tävla mot varandra i ett slags parallellt universum. Har man ambitionen att täcka in samtliga länder kan det - som du skriver - bli ett mödosamt arbete då det ibland spelas två matcher samtidigt dvs det blir fyra drycker att hålla reda på. Det verkligt avgörande är valet av dryck. Ska man tänka t ex ouzo mot Renat, eller ska man blanda vilt och ställa en bättre retsina mot Skåne Akvavit? Jag fruktar att vissa kombinationer skulle kunna resultera i det introverta tillstånd vi vill undvika.
Spontant tror jag en kamp mellan olika nationers öl skulle fungera bäst, med tanke på årstiden och själva evenemanget fotbollsEM. Deltagande länder som Tjeckien, Tyskland och Sverige borgar för att det skulle kunna bli intressant. Problemet är, som du var inne på, själva urvalet.
Det allra bästa vore kanske om Herr K kunde göra olika absinther efter lokala recept, som vi kunde jämföra.

Ingvar Johansson sa...

Trisse,
Dolly Parton är ju i sig själv ett slags krock mellan två storheter. Jag förstår din tanke om ett "öl-em" men det blir lite som OS i fotboll där man bara får ställa upp med spelare under 23. De mest intressanta namnen ställs utanför turneringen. Då kanske "sprit-em" vore roligare. Fast jag tror ändå att min ursprungliga tanke där varje land får ställa upp med starkaste manskapet vore mest intressant. Kanske vi tvingas till att ha någon slags kvalificeringsrunda. Tänk på öppningsmatchen med en Schweitsisk Syrah mot en tjeckisk absinth, eller andra dagens oberrotweiler weissburgunder mot ett taggat rödtjut från kroatien. Visst låter det intressant. Jag tänker dock att det finns en överhängande risk för att sena kvällsmatchen alltför ofta skulle sluta oavgjort eller med walk over. Jag tror att Sverige skulle kunna representeras av Dugges, Oppigårds och Nynäshamn med Jämtlands som pigg inhoppare. Sammantaget tror jag att det skulle bli väldigt låga odds om man spelade på antingen tysk eller italiensk slutseger.