fredag 30 maj 2008

2006 Olivier Leflaive Les Setilles


I kväll drack jag för första gången på väldigt länge vit bourgogne och provade en av systembolagets säkra kort, Olivier Leflaives vita basvin Les Setilles. I glaset var vinet förvånansvärt ljust med bara en lätt antydan till gula nyanser. Doften rätt återhållen men väldigt trevlig med ett slags kalkiga mineraltoner och en viss exotisk fruktighet.Det finns också spår av fatlagringen. Elegant och sparsmakad snarare än storslagen. Smaken är rätt fyllig och rund med typisk smörighet. Mineraltonerna för tankarna till snäckskal och våta stenar. Förmodligen ypperligt till en tallrik blandade mollusker. Frukren får mig att associera till päron och någonstans dyker det upp en ananaspastill. Mot slutet finns det en rätt markerad beska.
Jag måste säga att jag gillar Les Setilles. Det skiljer sig rätt mycket från det senaste druvrena chardonnay jag drack, 2006 Catena Chardonnay, som jag också uppskattade. För ett par år sedan är jag tvärsäker på att jag hade föredragit det sistnämdas mera direkta och publika stil. Nu är lutar jag mer åt det mera personliga men återhålsamma Les Setilles.

2 kommentarer:

Johan Mölleborn sa...

Härlig blog den ska jag läsa mer på. Jag fick just en flaska Setilles och googlade på namnet, det var så jag hittade hit.
/Johan

Ingvar Johansson sa...

Hej Johan ! Skriver just nu pa en utrikisk dator darav avsaknaden av prickar over vissa bokstaver. Tack for de vanliga orden. Kul att du gillar bloggen