måndag 17 december 2007

Velenosi 2004 Rosso Piceno Superiore "Il Brecciarolo"


Den engelska matskribeneten och författarinnan Elizabeth David hade många kloka tankar. En av dessa var att dricka något enklare till helgmiddagarna och sedan låta ett riktigt bra vin förgylla en vardagskväll när tiden eller ambitionerna inte räckt till för någon mer avancerad matlagning. En god tanke. I söndags tillät inte omständigheterna vin till middagen och till kvällen fanns det varken tid eller ork för matlagning. En djupdykning i frysens mörkaste vrår resulterade i rester från döttrarnas barnkalas. Djupfrysta pizzabitar från pizzerian rakt över gatan. Döttrarna stormförtjusta medan jag var mera måttligt road. Nåväl, med några skivor riktig salami, lite ost, sallad, oliver och så då en halv flaska "Il Brecciarolo" så blev det en riktigt bra måltid som förmodligen inte hade accepterats av fru David.
Rosso Piceno är ett DOC i Marche i mellersta Italien. Det har inte något högre anseende utan Superiore-beteckning men det finns några kvalitéts-medvetna producenter som visat att det går att göra riktigt bra viner här. Velenosi är en av dessa. De har fått de eftertraktade tre röda glasen i Gambero Rossos vinårsbok och just "Il Brecciarolo" har utsetts till Italiens mest prisvärda vin.
Vinet är mörkt blårött. Till en början ger det inte mycket ifrån sig. Det behöver minst en timme i karaffen. Den friskad often bjuder på röda bär. Vinet är medelfylligt, smaken är friskt syrlig och ger associationer till klarbär. Tanninerna är mjuka och väl integrerade. Hyggligt lång och god eftersmak. Påminner en hel del om en lättare, men bra, Chianti
"Il Brecciarolo" (brett-tji-ahr-ålå) är en typ av vin som jag uppskattar väldigt mycket. Det är gjort för att drickas till mat, inte för att dominera. Tänk Dolcetto, oekad Barbera eller varför inte en välgjord Valpolicella.Viner som funkar bra till det mesta som inte är alltför krävande. Vardagsviner som inte är slätstrukna, som prägplas av sitt ursprung och producentens kunnighet.
I kväll dracks den resterande halvan, som klarat övernattningen väl, till lövbiff med grönpeppar och klyftpotatis. Jag blev mer än nöjd. Elizabeth David visste vad hon snackade om (även om hon nog inte skulle ha sett Rosso Piceno som ett riktigt bra vin). För den som vill läsa något av henne rekommenderas "En omelett och ett glas vin"(eller var det tvärt om ?) eller samlingsvolymen "South Wind Through The Kitchen"
Systembolaget har ett par av Velenosis viner i ordinarie sortimentet bl a "Il Brecciarolo" (beställningsnr 99927). Tyvärr kan man inte säga att det är det mest prisvärda Italienska vinet i Sverige. Här kostar vinet mer än dubbelt så mycket som i Italien, 149 kr. Jag köpte mina flaskor hus favoritvinhandlaren Simon Unna i Helsingör. Vid hel låda kostar vinet knappt 70 DKK (under 90 svenska), lite mer om man köper lite mindre men det finns det få anledningar att göra.

Inga kommentarer: