fredag 7 december 2007

Representation
Livet är fyllt av plikter, vissa mera tyngande än andra. Gårdagen innehöll representationsmiddag, en av de delar av arbetet som jag har lättast att förlika mig med . Kvällen inleddes med ett besök på Dunkers kulturhus, den utställning som vernissage-lejonet Trisse besökte och rapporterade om den 23/11. "En flugskit i Kosmos" är på ett plan en fantastisk utställning om Klippan-popens glansdagar. På ett annat plan berättar utställningen om förutsättningar för att få kreativitet och konstruktiva krafter att växa. Bör inte missas.


Representerandet fortsatte på Bishop's Arms som gjort en rejäl uppryckning vad gäller fatöls-utbudet. Tyvärr ingen Bad Elf på fat men väl Mysingen Midvinterbrygd från Nynäshamn samt Oppigårds Winterale och Smithy Ale. Valet föll på den hyggligt tempererade Mysingen som är årets hittills bästa julöl och verkligen smakar jul. Lätt rostade malttoner, bränt socker,kaffe och kryddor i smaken. Jag hittade kanel, kardemumma och en aningen pomerans. Lite som en blandning av ale och porter förstärkt med julens smaker Given på julbordet, skulle kanske till och med fungera till den engelska fruktkakan


Middag åts på en av Helsingborgs kulinariska institutioner, La Petite. I dryga 30 år har Jean Louis Marchandise och hans personal serverat Helsingborgarna rustik fransk mat lagad med utmärkta råvaror men utan krusiduller. Lokalen har sett likdan ut så länge jag kan minnas och har nu uppnått ett slags patinerad charm. Murrigt och trist tycker kanske någon, ombonat och inbjudande tycker jag.


Menyn är föredömligt kort. En handfull förrätter (varav tre är soppor), några fisk- och några kötträtter. För mig kom valet att stå mellan anka och lamm. Det blev lammet som fick göra den gratinerade löksoppan sällskap. En perfekt rosastekt filé sekonderades av provensalsk grönsaksröra och en gräddstinn och vitlöksmättad potatisgratäng. Enkelt, jordnära och alldeles fantastiskt gott. Köttet var supermört och bland det bästa lamm jag ätit.


Så var det vinet. La Petites vinlista är också den kortfattad och som sig bör nästan till 100% fransk. Vi bestämde oss för att följa krögarens rekommendation och drack 2004 Domaine Lafran-Veyrolles. Ett typiskt sydfranskt vin, fylligt, god bärfrukt och tydliga men sammetslena tanniner. Lite väl ungt kanske, till en början något slutet men det öppnade sig efter en tid i glaset.Urgott och perfekt till maten.


Vi lämnade La Petite mätta och synnerligen väl till mods. Det finns på tok för få restauranger som La Petite där bra råvaror och gott handlag får spela huvudrollen. Inte så märkvärdigt kanske, bara märkvärdigt gott och väldigt, väldigt trevligt. Min enda invändning är att vinet hade förtjänat en rejäl karaff och lite bättre glas.

6 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Esping! En sjysst upplagd kväll med lyxfeeling, verkar det som. Den där Mysingen finns på flaska eller hur, har du prövat den? Kanske bör den njutas från fat på ett ställe som Bishop's Arms för att komma till sin rätt

Ingvar Johansson sa...

Mysingen finns på flaska och den är god. Mkt god.Jag kunde också sagt av den var balanserad. Inte fullt så tung som viss julöl. Det var inte så mycket lyx över torsdagens övningar. Det var arbete. Det lyxigaste var nog egentligen den ytterst behangliga känslan att det inte blev Anders Borg utan Jean-Louis Marchandise som fick den sista delen av representationskontot. Vissa saker känns både lättare och på något sätt rätt, nästan som en moralisk plikt med en moderat finansminister.

Jörgen Andersson sa...

Ska ta o testa Mysingen. Vad är rätt temperatur för den - en kvart i kylskåpet innan öppnandet, kanske? Och jo, er middag på La Petite har onekligen något av sammanbiten plikt över sig - det är ett jäkla jobbmen nån måste göra det!

Ingvar Johansson sa...

Kommentaren om Mysingens temperatur kom sig av att Bishop's Arms oftast serverar all öl vid samma temperatur. Nu var den sval och då kommer den till sin rätt. Jag vet inte riktigt hur länge den behöver kylas men en kvart låter kort. Ca 10-12 grader tror jag är bra. I morgon för plikten mig förhoppningsvis till andra sidan sundet och Gästgivaren. Skovlysts Julebrygd måste avsmakas. Som du så riktigt påpekade, det är ett jäkla jobb men någon måste göra det

Jörgen Andersson sa...

och på tal om det har jag noterat att BrÖckhouse Julebrygd finns på systemet. likspm Oppigårds winter ale. verkar som om dom breddat utbudet i år

Ingvar Johansson sa...

Ja, alla verkar göra julöl. Återkommer i ämnet efter avsmakning.