söndag 30 december 2007

I havsbandet

På hemväg från fjällen sökte vi oss ut mot östkusten. I den vackra Ljusnan-dalen snöade det, men längre söderut var det blött gråväder. Roslagen var så grått som bara ett svenskt höstlandskap kan vara, utan mycket förströelse för blicken. Så värmande att slutligen nå Blidö och T & R (som hälsar till dig, Esping!). De tog emot oss med sin vanliga gästfrihet plus gubbröra, en klar snaps och sval Grolsch. Precis vad som behövdes efter alla mil längs vägarna. Eftermiddagen förflöt angenämt i värmen från kaminen, med småprat om vad som timat i våra liv sedan sist vi sågs för ett par år sedan. Omärkligt gled dagen över i kväll och matlagning.

Jag hade en förväntan sedan tidigare provningar på den medhavda boxen, Barone Ricasoli Formulae. Först blev jag något besviken, den här tappningen från i höstas kändes till en början okoncentrerad och spjälkig. Men kanske var det jag som var okoncentrerad, yngste sonen E kom hem och utmanade mig i att spela Wii - ett tv-spel som är interaktivt och går ut på att man ska fäkta med armarna och göra snarlika rörelser som när man exempelvis spelar bowling eller boxas. I handen har man ett slags spelkontroll, och förhoppningsvis resulterar övningarna i att figurerna på skärmen gör motsvarande rörelser och slår en strike, träffar bollen med sin racket eller knockar motståndaren i ringen. Innan jag fick ordning på lemmarna lyckades jag bland annat slå ut ett glas vin över inredningen - ett mycket engagerande spel detta. E knockade mig, så ung han är, ett flertal gånger innan det var dags att äta.
När jag lugnat ner mig och satt mig till bords vid pastan med gorgonzolasås, kom också vinet mer till sin rätt. T hade påpassligt dekanterat det så att det fått lite luft, och nu höll det ihop sig bättre. Om man ger sig tid att lukta på det märker man att doften är kryddig och bärig. Det finns också generöst mycket bär och frukt i smaken, tillsammans med spår av lagring på ekfat innan vinet hällts på plastpåse. Klart värt sina 225 spänn för 3 liter. Ett bra mat- och festvin, som även passade när vi gick över till att pröva Singstar och Guitar Hero så att väggarna skallrade och älgarna utanför husknuten sprang till skogs. Medan T visade sig ha talanger som gitarrhjälte gav R min kära hustru en match som schlagerstjärna - och det är ingen lätt match.
En särskild eloge till R, som ordnat så att min själs älskade kunde få en gin & tonic på kvällskröken, och som också föreslog en liten liten whisky-dram som sängfösare.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Trisse ! Sist jag kollade låg Roslagen på ostkusten. Kan det vara lådvinets skadliga inverkabÅ andra sidan hade jag inte förväntat mig att få se dig på skidor heller. Hälsa R&T och kolla med dem var du befinner dig.

Jörgen Andersson sa...

Öst är öst och väst är väst - men på Billigt Vin mötas de tu! Ville bara kolla att du är vaken - nu kommer jag genast att redigera om mitt inlägg, vi vill ju inte att eventuella läsare ska tro att vi har fötterna upp & huvet ner!

Jörgen Andersson sa...

Gott nytt år, förresten!

Anonym sa...

Tjena Trizze, alkohol i alla sorter. Oöverträffad drog i sällskap med goda vänner.. Imundigade själv en lätt överreklamerad Amarone på nyårsafton och som avec, en Johnnie walker blue label riktigt ok i whiskysniffarglasen (snigelau)men för dyrt igentligen..En japanare avslutade kvällen tillsammans med kaffet. Rakettårtan exploderade som den skulle, uppe i luften och alla var glada.. Ha det gott. Blixten Berggren

Jörgen Andersson sa...

Hallå, Blixten! Vad som är dyrt och inte är alltid relativt - till exempel i förhållande till hur mycket pengar man har på kontot, hur mycket man uppskattar det man slösar sina surt förvärvade slantar på eller hur många penicillinkurer för sjuka ungar i ett flyktingläger stålarna man lägger på njutningar skulle kunna ge. Några blogg-relaterade frågor: vilken amarone drack du, och vad är en "japanare"?

Anonym sa...

hvorfor ikke:)