onsdag 24 november 2010

Julöl 2010 Akt I - Sigtuna Merry Christmas


Vis av erfarenheten från årets påskölssläpp så tänker jag inte försöka prova alla julölen på en gång. Nej, bättre att ta dem en och en. Det är ju faktiskt en hel månad till julafton och det finns tid att ge varje julöl ordentlig uppmärksamhet. Som att skapa ett slags flytande adventskalender.

Bland påskölen gillade jag Sigtunas varianter så varför inte börja julölsprovandet med deras Merry Christmas. Ölen har transporterats hem i fickan på min vinterjacka. Den är med andra ord rätt omskakad efter den raska promenaden. Öppnandet fungerar fint men ölen ser inte helt aptitlig ut. Jag gissar att den grumlats av bottensatsen och har ett skum som i färgen påminner om en skånsk snödriva i vårsolen. Själva vätskan har en oaptitligt grumlig svartbrun nyans. Det är också min enda invändning.

Doften är mycket komplex och kraftfull. Här finns rejält med juliga kryddor som stjärnanis, kryddpeppar och ingefära. Rätt mycket brända toner och en hel del lakrits, vanilj och choklad. Om man bara tar en mera övergripande sniff är min första association kallt kaffe.

Smaken går i precis samma stil. Det är en fyllig och kraftfull öl. Till en början domineras smaken av choklad coh kaffetoner. Eftersmaken ger mycket vanilj och lakrits med en syrlighet och lätt bitterhet som hos en bra espresso.

Sigtuna Merry Christmas är en riktigt bra säsongsöl. Jag skulle nog inte välja att dricka den till julbordet men gärna till lagrade ostar eller en gorgonzola.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Fram för mer Friulansk julöl, gärna lagrat på georgiska amforor, här på bloggen!

Forza!

;)

/MW

Ingvar Johansson sa...

Jag ska slå en signal til Josko och höra om han är pigg på en joint venture in i julölsbranschen

Jörgen Andersson sa...

Kolla om han inte kan tänka sig ett experiment med brunkål lagrad i terrakotta-kärl också. Lätt jäst och upptagen vid fullmåne tror jag det skulle kunna bli en sensation.