torsdag 25 november 2010

2008 Dragone Rosso

Ett rött tjut från en avlägsen och obskyr denominazione i Kalabrien (Lamezia Terme vid Tyrrenska Havet) - som dessutom heter Dragone Rosso och har en ganska anskrämlig etikett - kan det vara något? Ja, faktiskt. Direkt från skafferiet, rejält svalt, är vinet uppfriskande syrligt och läskande. Efter några timmar och när temperaturen stigit smyger det fram en trivsam doft med söt lakrits, syrliga körsbär, mentol och kryddor i buketten. Till och med ett litet murket inslag finns det för att göra det hela mer intressant. Smaken är smeksamt len körsbärsfrukten dominerar, men det finns också en livgivande kryddighet som balanserar. Egentligen aningen för sötfruktigt inställsamt, men jag gillar att dricka det. Att det numera kostar 63 kronor gör inte saken sämre.

Producenten Cantine Lento har flera vingårdar kring Lamezia och odlar både lokala druvor som greco och nerello och internationella som cabernet och chardonnay. Dragone görs på nerello, gaglioppo och greco nero som växt på 250 meters höjd på kalk- och lerhaltig mark, ganska nära kusten kan man ana. Det kan förklara dess lätta, mineralrika pigghet i en annars varm syditaliensk omgivning. Om det är nerello mascalese eller nerello cappuccio framgår inte av produktbladet från hemsidan.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Sett detta? :)

http://hd.se/mat/uppkorkat/2010/11/25/tva-fantastiska-provningar-som-jag-missade/

"Du kan läsa mycket mer om provningen på bloggen Billigt Vin där Ingvar Johansson och Jörgen Andersson skriver initierat och kunnigt om vin (men sällan om vin som är billigt! ; ) "

P.

Jörgen Andersson sa...

Han har ju i stort sett rätt, Magnus, men Dragone Rosso är i alla fall billigt så det förslår - både i kronor o ören o i förhållande till vad man får för pengarna.

Svenssonsmakaren sa...

Hm, efter er läsvärda reanotis handlade jag ett antal rea buteljer för att göra ett inlägg i sann konsument upplysningsanda. Det jag provade var dock så oinspirerande att jag varken ville nämna namnen eller kommentarerna kring vinerna. Detta var ett av dem, möjligen ett av de bättre men ändå lite tråkigt och slätstruket. Tur att man får tycka olika.

//David

Ingvar Johansson sa...

Hej David ! Vilka var de andra oinspirerande flaskorna du köpte ?

Jörgen Andersson sa...

@David: det där råkar jag ut för emellanåt, att jag dricker ett vin som jag tycker är tråkigt men så känns det så tråkigt att skriva ett inlägg om det att det inte blir av. Det är lite synd för konsumentupplysningen blir ju lätt ensidig: gott omk hyllningar och få sågningar.
När det gäller Dragone Rosso är det så klart inget "stort" eller märkvärdigt vin. Jag tror för min del att den positiva upplevelsen hade att göra med förväntningen - det var annorlunda mot vad jag hade förväntat mig på ett bra sätt. Särskilt doften tyckte jag skvallrade om gott handlag i vingården och -källaren.
Som sagt - tur vi tycker olika, och liksom Ingvar blir jag nyfiken på dina rön i reabasckarna!

Svenssonsmakaren sa...

Jo kan hålla med om att bilden blir sne, men det är helt enkelt så oinspirerade. Men ett försök taget ur minnet, trots idogt förträngande ;)

Ne så dåligt var väl egentligen inget av vinerna förutom Louis Chèze Syrah 2009 (nr 94411, 71 kr) som mest luktade gummi och någon annan oren doft.

Annat var det med de vita Casale Vecchio Pecorino 2009 (nr 94510, 68kr) och Fornas Sauvignon Blanc 2009 (nr 94171, 63kr). Båda helt ok, där jag vet att ni/du har provat båda. Håller med om att Casalen faktiskt hade en tillstymelse till personlighet även om den inte helt tilltalade mig och att Fornas var lättflörtig men utan druvkaraktär. Båda var dock ändå ganska slätstrukna.

Annat var det med referensvinet Lazy Lizard Merlot Cabernet (nr 2256, 250 ml, 25kr i tetra!) Helt slätstruket med en antydan till, ne rättelse en klockren association till spetsad saft.

Ok, jag vet att det är en låg prisklass och egentligen vet jag inte vad jag förväntade mig men ett betyg lika bra som något är att alla flaskor stod orörda några dagar för att sedan förpassas till såshimlen.

//David

Ps. Åh skönt! så har jag fått ur mig det också, nu kanske jag kan gå vidare till alla godbitar i December lanseringen. Har ni hittat något som verkar extra intressant? Ok förlåt, ni kanske vill hålla på den karamellen.. ;) Ds.

Ingvar Johansson sa...

Av de du nämner har jag bara provat Fornas SB och den var inte särskilt kul. Instämmer helt i din bedömning. Av vinerna i Jörgens REA-genomgång hade jag valt att handla St Joseph o Taurasi men hoppar över det.

Jörgen Andersson sa...

@David: Visst är det skönt att få sånt där ur systemet - det blev ju nästan ett gästinlägg på Billigt Vin på köpet :).
Och visst fasen, nu är det snart nyhetssläpp igen.... innan Räknetrissen hunnit hämta sig från förra gången. Det handlar mer om att få tid och ork att snoka upp karamellerna än att suga på dom...

Ingvar Johansson sa...

@ Jörgen Så alla som säger att räknetrissen suger har alltså fel !!

Anonym sa...

Testar St Joseph Tradition kväll men tycker nog Les Launes är bättre för samma pengar (om man bortser från rean nu). Blir nog några Alain Graillot vid Decembersläppet. Är man sugen på lite Syrahtoner föredrar jag nog ändå L'Indigène eller Campredon från Vinik.

Kanske kommer fylla på med några Poliziano med som jag gillat tidigare till en redig köttbit. Querciabella är ju fantastiskt men de köper man betydligt billigare i Danmark. Vill man veta vad det handlar om dock så köp en och testa. Man blir knappast besviken om man gillar ren, underbar Chianti.

P.

Jörgen Andersson sa...

P - det där låter väl som ett par bra målbilder att ha när du står i startblocken den 1:a!

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: Javisst! Vissa menar till och med att Räknetrissen suger fett, men det är en grov missuppfattning. På karameller däremot, och där kan det finnas några i decembersläppet att hålla utkik efter.