lördag 14 augusti 2010

Världens bästa vintidning om Sicilien


Sicilien, och framförallt då DOC Etna har verkligen tagit mig med storm. Från första provsmakningen i vintras, via första smakproverna på Calabrettas och Tenuta delle Terre Neres viner i våras till mötet med Frank Cornelisen på Fri Vin-mässan i juni, har min fascination växt. Jag har ännu inte smakat ett Etna-vin jag inte gillat. Från andra Sicilianska områden har jag nyligen provat Porto del Vento och Gulfi. Även dessa mycket intressanta viner.

Så kul då att tidningen Världens Viner gör ett specialnummer om Sicilien. Precis vad jag behöver. En kunnig guidning gjord av några av landets mest kända vinpersonligheter. Framsidan talar om att tidningen utsetts till världens bästa vilket ju borde borga för hög kvalité. Det står också att tidningen innehåller allt jag behöver veta på 124 sidor Sicilien. Allt detta för ynka 69 kronor.

124 sidor Sicilien lovade omslaget. Det visar sig vara ljug. Tidningen innehåller faktiskt 124 sidor men 22 av dessa är annonser. Alltså bara 102 sidor kvar. Lägg till cirka 60 sidor bildmaterial som till största delen tillhandahållits av den som texten handlar om. Drar man sedan bort sidorna som handlar om golfbanor, hotell, turistinformation och recept så blir det inte så väldigt mycket kvar. DOC Etna får en halv sida och tre producenter omnämns.

Majoriteten av texterna handlar om storproducenter som Calatrassi, Donnfugata, Planeta och Settesoli. Det är inte något direkt djuplodande utan det känns som att texterna, precis som bilderna, skulle kunnat ha tillhandahållits av producenterna.

Det är verkligen trist att skribenter och utgivare är så bekväma och ointresserade att de inte åstadkommer något bättre än detta med ett så intressant tema. Varför inte en artikel om de extremt gamla vingårdarna på Etna, varför inte ett reportage om vinproduktionen på de Lipariska öarna eller en rejäl text om passitovinerna från Pantelleria. Istället för uttjatade Gudfadern-kopplingar hade det varit intressant med en artikel om koperativet som beslagtagit maffiaägd mark och börjat producera vin.

Nej, jag kommer nog inte att köpa "Best Wine Magazine in the World" någon mer gång. Precis som att "124 sidor Sicilien" visade sig vara ljug så är påståendet om att den innehåller allt man behöver veta också ljug. Förresten, var det inte Gourmand world cookbook award som utsåg Kronstams "Vinets Magi" till världens bästa vinbok ? Undrar hur mycket det kostar att bli utnänd till världens bästa vinblogg ?

Och förresten. Bilden ovan är arrangerad. Tidningen hamnade efter fotograferingen precis där den skulle. I pappersinsamlingen tillsammans med övriga reklamblad.

13 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Ingvar, hav viss förtröstan! Jag filar på ett Etna inlägg efter att - precis som du - blivit fullständigt tagen av en Nerello Mascalese!

MVH

Niklas J

Ingvar Johansson sa...

Niklas ! Det låter betryggande och som något att se fram emot !! Vilket eller vilka viner var det som glovade dig ?

Jörgen Andersson sa...

Vinbloggosfärens Sverker Olofsson!

Ingvar Johansson sa...

Jörgen ! Jag kanske ska prova att sverka hos chefredaktören

Jörgen Andersson sa...

Ja, eller wallraffa. Det hade varit intressant att få en redogörelse från insidan om hur en sådan publikation väljer de producenter och områden de skildrar och om hur snacket går på redaktionsmötena. Förresten - ett extra tack för klargörandet om att bilden var arrangerad. Billigt Vin måste ju gynna ekologiskt hållbar utveckling nu när inriktningen alltmer drar åt det biodynamiska och naturliga.

Finare Vinare sa...

Helt rätt att ge den bedrövliga tidningen vad den förtjänar! I maj köpte vi ett tyskt temanummer på flygplatsen medan vi väntade på planet till Köln/Bonn. Det lockade förstås att få läsa om "Den Tyska Rödvinsrevolutionen"....

Tror ni att det fanns ett endaste ord om Ahr? Tror ni att det var en djuplodande artikel? Nej, ni trodde alldeles rätt. Recycling nästa.

Anonym sa...

riktig skräptidning. Kan reka vinerna från från Cottanera som ligger vid etna/Johan

Ingvar Johansson sa...

F&V Att man gör en usel vintidning, det går att fördra men när de slår sig för bröstet och lovar Allt om det eller detta och sedan visar sig ha noll koll då blir det bara för mycket. Det är inte bara uselt, det är vilseledande.

Johan ! Cottanera har jag blivit lite smått nyfiken på. Har dock fullt upp med Tenuta delle Terre Nere o Calabretta just nu.

Niklas Jörgensen sa...

Ingvar; det är Alberto Graci's viner som fått mig på fall! Banne mig om det inte är ett av årets roligaste vinupplevelser. Och när man lurar en mkt god vän med en pava Nerello Mascalese och denne är övertygad in i benmärgen att det är en pinne då är det coolt veta det kommer från Sicilien :-)

Etna Rosso och Quota 600 är vinerna att söka efter!

MVH

Niklas

Vård o Vin sa...

...fjällfilen sköljdes naturligtvis ur och hamnade bland kartong och snusdosan tömdes på sitt innehåll för att sedan hamna i plaståtervinningen ;)

Ingvar, semester fortfarande? Byter arbetsplats om en vecka...kanske hinns det med en lunch innan?

Italienska viner sa...

Cheesus, vilka bärsärkarreaktioner. Nej, tacka vet jag Allt om vin... OBS!!! IRONI!!!!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik Allt Om Vin tappade ju helt stilen när Äke Jakobsson sålde o startade Världens Viner.
Niklas ! Var hittar du Gracis viner ? Jag hade några flaskor på gång i somras men det smög sig. Vill du ha bra blindtestvin så prova Tenuta delle Terre Neres instegsvin eller Calabrettas Etna Rosso. Med dem kan du lura Patrik till Piemonte.

V&V Snusdosan tömmer jag alltid nogrannt. Jag har dock förmånen att bo i ett hus med ett hederligt K-märkt sopnedkast och slipper kladdet.

Niklas Jörgensen sa...

Ingvar, bbr.com