fredag 27 augusti 2010

Utanför boxen del 2


När jag nu har hamnat utanför boxen kan jag väl lika gärna hålla mig där ett tag till. En strålande sensommarkväll, bra fart på grillen, marinerad eko-gris, ett par smakrika guckor och klyftpotatis kan kanske utgöra ett passande sällskap till två udda existenser bland mina flaskor. Ett tilbudsköp som kändes kul att göra i våras men som bara blivit liggande och sedan näst sista flaskan i lådan från Modern Fluids.

2007 Nugan Estate Manuka Grove Durif har jag druckit och gillat för ett par år sedan. Det var då och jag kan bara konstatera att det hänt en del med mina smaklökar sedan dess, på gott och ont. Vinet är tätt och mörkrött, nästan svart. Doften är lika massiv den. Mycket ektoner med vanilj, kryddor. Frukten överväldigar också med fullmogna björnbär, mörka körsbär och plommon. Smaken är som väntat mycket fyllig. Det är fullt pådrag hela vägen från början till slut med massor av allt. Tack vare bra syra och stadiga tanniner håller det här 14.5-procentiga kraftpaketet balansen. Till maten funkade vinet helt perfekt. Inget jag vill dricka ofta men jag kan nog tänka mig att ha ett par flaskor på lut till nästa grillsäsong. Kostade 80 DKK hos dnaska Superbest Finns även på SB i annan årgång

Jag provade ett kraftpaket till. 2005 Altos del Cuadrado VVV kommer från spanska Jumilla. Vinet är gjort på 85 % monastrell och 15% petit verdot. Efter en koll i ett vinlexikon får jag veta att monastrell är ett annat namn för mourvedre. Vinet går i en mörkt brunröd nyans. Doften har en del animaliska toner, tydlig körsbärsfrukt, bittermandel och vissa fattoner. Smaken är drygt medelfyllig med frukt i form av surkörsbär. Syran är förvånansvärt hög och bär smaken tillsammans med den höga alkoholhalten. Rustikt, jordnära och inte dumt alls till det feta, smakrika köttet.

Enligt SB's hemsida lanseras vinet den 1/9 och ska kosta 89 kr. Enligt importören Modern Fluids hemsida kostar vinet det dubbla. Märkligt.

Nu börjar jag längta efter att komma tillbaka till mera välbekanta områden där jag kan orientera mig. Jag lovar att den närmaste månaden hålla mig till Friulien, Sicilien och Piemonte.

1 kommentar:

Italienska viner sa...

Nej Ingvar, tillbaks in i lådan med dig igen!

:-)

/Patrik