fredag 13 augusti 2010

Redaktionsmöte med naturliga viner


Vi har våra redaktionsmöte här på Billigt Vin. Vi brukar tycka att vi behöver diskutera framtid, planering, inriktning, nya grepp och idéer. När vi väl får till det och ses så kommer samtalen alltid att handla om något annat och vi konstaterar att vi väl får köra på som innan ett tag till. Jag blev aldrig riktigt klar över om gårdagens möte var tänkt som sommaravslutning eller höstupptakt men vi drack några goda viner vilket väl egentligen är vad det här handlar om. Gott sällskap, goda samtal och goda viner.

Jörgen hade med sig en folieinklädd flaska och den började vi med. Vinet har en vackert gnistrande guldgul färg. Doften får mig att direkt associera till fårtalg eller kanske blött ylle och rått kött. Det fyller på med äpple och honung. Jag gillar det här men det känns lite återhållet och knutet. Smaken är mycket frisk. Det är klockrena glockenspielsyror och äpple för helas slanten. Jag känner mig alltmer säker på att det är ung chenin blanc från Loire i glaset. Jag börjar också fundera på om det kan vara en 07:a från vår Fri Vin-vän Didier Chaffardon.

Och minsann. För första gången alla rätt. Det var 2007 Didier Chaffardon Anjou Blanc Jag kände initialt en viss tvekan och började fundera om sammanhanget på Fri Vin-mässan gjort att vi upplevede Chaffardons viner som mer spektakulära än de i själva verket var. Så var inte fallet. Inte alls faktiskt. Med lite luft och en viss temperaturhöjning blommar vinet ut. Det dyker inte upp så mycket nytt men det är mer, bredare och rundare. Supergott helt enkelt. Kan köpas för 135 DKK hos Petillant

Nästa vin är inte folieklätt utan kommer från karaffen där det luftats i fyra timmar. Det går i en orange/koppar/bärnstens-färgad nyans. Första sniffen bjuder på torkad frukt, aprikoser, nötighet och malolaktisk smörkola. Smaken är helt torr med bra syra. Aromerna går igen i smaken. Tanniner och mineraler ger munhålan ett mjukmassage. Gott som tusan och en riktig munrensare. Jörgen associerar till nordöstraitalien och drämmer till med ett naturligt vin från Friulien med några år på nacken. Det är så precist som man kan begära.


Det handlar om 2002 Damijan Podversic Bianco Kaplja, en blandning av Malvasia Istriana, Chardonnay och Tocai Friulano. Damijan Podversic kör biodynamiskt men är ännu inte certifier. Han jäser sina viner på öppna träfat utan tempraturkontroll, lagrar på stora ekfat i två år, använder bara naturjäst och filtrerar naturligtvis inte heller. Även de vita vinerna genomgår ett par månaders maceration. Ett åttaårigt "vitt" vin som bara är barnet i nuläget. Köpt hos DWC Vin för 100 DKK vilket känns som årets fynd.

Av bara farten öppnar vi även 2002 Damijan Podversic Rosso Prelit. Vinet är en blandning av 70% Merlot och 30% Cabernet Sauvignon. Vinifikationen görs på samma sätt som med det vita. Doften är helt fantastisk med körsbär, blåbär, tobak, kryddor och en liten touch vanilj. Körsbärstonerna är helt magnifika. Till en början lever inte smaken upp till det som doften lovar. Här finns massor av struktur och riktigt maffiga tanniner men inte så mycket frukt. Efterhand vaknar frukten till liv och smaken blommar ut allt mer. Söt frukt, lakrits och kryddor fyller ut och gör vinet till både generöst och elegant.

Trots att det blev sent och en del drucket så funkade det fint att både jobba och blogga dagen efter. Naturliga viner har onekligen sina poänger.

7 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Jag fick aldrig heller klart för mig om det var avslutning eller upptakt - i vilket fall som helst mycket givande och de där damijan-vinerna... även Didiers Anjou Blanc svängde ju loss efter hand. Har försökt hitta en e-postadress till honom utan att lyckas. Får väl skicka ett sånt där pappersbrev istället och fråga om han kan skicka några pavor till.

Nån gång skulle vi kanske föra protokoll över våra sammankomster. Särskilt de där bitarna där vi analyserar bloggosfärens framtid borde ju bevaras åt eftervärlden....

Ingvar Johansson sa...

Jag tror det funkar bäst med röksignaler till Dider Chaffardon !

Italienska viner sa...

Vad kul att Chaffardon-anjoun höll vad den lovade i Kpnhm. Snart dags att sätta tänderna i cab.francen?
Damijanerna låter ju som rena kapen - när blir det återbesök hos den gode Finn? Han är väl värd det trots att han tyckte att Piemonte mest är "pjætt" och sågade allt därifrån utom grignolino som han gillade skarpt...

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Ingvar! Jag har obekräftade uppgifter på att han har en fax, men det verkar ju egentligen rätt osannolikt. Röksignaler är nog ett bra alternativ.

Patrik! Det låter som om du & Finn K har en del att diskutera.... Jo, Anjoun var bra och gör mig än mer spänd på hur Isidorerna kommer att te sig i klinisk icke-Fri Vin-miljö.

Ingvar Johansson sa...

Jörge ! Om han nu har en fax så är väl frågan vad han använder den till. Återbesök hos FK står högt på listan. Självklart har han rätt i sin bedömning av Piemonte. Vi har bara inte kommit så långt att vi inser det.

Anonym sa...

hello


just signed up and wanted to say hello while I read through the posts


hopefully this is just what im looking for, looks like i have a lot to read.

Jörgen Andersson sa...

We hope it is, too - welcome dear reader!