tisdag 15 juni 2010

2006 Gulfi Nerojbleo

Jag har ännu inte riktigt samlat ihop mina intryck efter Fri Vin-tillställningen i Lördags. Inlägg kommer när jag funderat färdigt över vad det var jag var med om. En av de dryga 40-talet producenter som deltog var Gulfi från Sicilien. Av någon anledning så missade jag att hans viner Viner. När jag i förmiddags gjorde ett spontanbesök på ett välsorterat systembolag sprang jag till min förvåning på 2006 Nerojbleo.

Jag har just börjat upptäcka att Sicilien har rätt mycket mer att erbjuda än kraftfulla och alkoholstarka viner med. De viner från Etna jag har provat har verkligen utmanat den bilden och väckt min nyfikenhet på om det finns mer intressant att upptäcka. Gulfi är specialserade på Nero d'Avola, Siciliens mest kända röda druva. De producerar tre vingårdsbetecknade viner utöver instegsvinet Nerojbleo.
Produktionen är helt ekologisk. Odlingarna ligger på drygt 400 meters höjd över havet. Vingårdarna är mycket tätplanterade med upp till 9.000 rankor per ha. Vinerna genomgår lång maceration och lagras ett år på en blandning av barriquer och 500-liters fat.

2006 Nerojbleo har en tät mörkröd, nästan lila färg. Doften bjuder på inledningsvis på röda bär som hallon och smultron. Det dyker upp en del österländska kryddor, torkad frukt,lakrits och tobak. Diskreta fattoner med kakao och vanilj. Hur trevligt som helst.

Smaken är fyllig och rätt kraftfull. Bra balans mellan fruktsötma, syra och tanniner. Bärfrukten är inte lika framträdande i smaken. Här dominerar den torkade frukten, chokladen och tobaken.

Sammanfattningsvis ett bra och mycket välgjort vin som kanske inte träffar mina smakpreferenser i bullseye. Jag tänker dock försöka att prova Gulfis övriga viner för jag misstänker att inte alla viner går i riktigt samma, förhållandevis moderna stil som Nerojbleo.

4 kommentarer:

Anonym sa...

prova Cottaneras viner, ligger vid etna. Riktigt bra
/Johan

Ingvar Johansson sa...

Hej Johan
Tack för tipset. Jag hittar inget om Cottanera på SB's hemsida. Har vinet/vinerna funnits tillgängliga i Sverige ?

Nina / Tryffelsvinet sa...

Hej Ingvar !
Kul läsning om Gulfi och Nerojbleo !
På systembolaget finns också
NeroBufaleffj 2005 art nr 95615
Värd att pröva !!
Bästa hälsningar
Nina från Tryffelsvinet

Ingvar Johansson sa...

Hej Nina !
Provar gärna. Planerar ni att ta in några andra av Gulfis viner ?