måndag 2 augusti 2010

Nyheter augusti 2010

Idag är det ett sådant där exklusivt släpp, där ett gäng viner i små upplagor går att få tag på i vissa utvalda butiker. Räknetrissen skummar nätet utan att hitta så värst många genomgångar av sortimentet. Faktiskt bara BK Wines Jack, som med sedvanlig plikttrogenhet provat sig genom hela klabbet. Så där kan man kika om man vill.

När jag var inne och kollade på Bolagets hemsida var det några franska viner som lockade mest, inte minst för att de är lösliga i pris: 94365 2007 Côtes-du-Rhône-Villages Mas de Boislauzon för 151 kronor, 94465 2006 Cuvée Sextant för 169 samt 94364 2007 La Devèze som kostar 199. Jag gissar att Mas de Boislauzon kommer att gå åt, men Jack är inte särskilt imponerad: "ung lakrits-grenache, syltig och alkoholvass". Ändå 14,5 poäng och prisvärt i betyg.

Desto mer gillar Jack Cuvée Sextant, från Celliers d'Orfée i Corbières. "Stor mogen doft med fikon och fat, komplex, katrinplommon, läder, fat koncentrerad med vaniljfat, lång 8-20år". För den tålmodige, alltså, om man ska tro Jack som fyndstämplar och ger 16 poäng. La Devèze gillar han däremot inte något vidare: "plastig, utvecklad med fikon och lakrits, kräv 3-5år". Ej prisvärt och 14,5 poäng.

Tja, det finns alltid något man kan tjacka upp sig på. Men jag tror jag passar den här gången. Just nu är det lättare rea-rödtjut som drar. Gamay-gamängen Fleurie Clos de Moriers för 84 spänn satt fint till en kvällsomelett i J's trädgård för ett tag sedan (serverad sval). Neiss Spätburgunder Trocken Vogelsang är helt ok för 103 riksdaler, också den gör sig bäst sval direkt från den nu 16-gradiga källaren. Några andra pinot noir ur rea-backen är på ingång: Pedroncelli Russian River och Les Chemins de Bassac.

Någon gång, intalar jag mig, ska jag sluta vaja omkring som ett rö för vinden och koncentrera mig lite. Det har inte hänt än.

TILLÄGG: Oops!! Ibland ser man inte Châteauneufdupappsen för bara Rhôneviner. HD's vinskribent Magnus Ericson - vars blogg Billigt Vin listar i högermarginalen - har gjort en genomgång av nyheterna. Han gillar Mas de Boislauzon och La Devèze skarpt, men tycker allra bäst om 2007 Château La Nerthe från Châteauneuf-du-Pape. Jack ger 16 poäng och därmed ej prisvärt med tanke på det höga priset, 319 kronor. Vill man testa själv finns det i skrivande stund gott om flaskor kvar. Det gäller alla ovan nämnda nyheter. Imorgon - om jag är rätt underrättad - får alla beställa hem från de utvalda butikerna, och då kan det förstås kvickt ändra sig. Eller så har den mättnad på alla dessa tillfälliga nyheter, vilken kan förmärkas i kommentarstråden nedan, spritt sig hos fler av landets vinintresserade.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Står nog också över denna gång. Väntar inte S-J Tradition till Septembersläppet istället.

Visst är det ändå fantastiskt att folk litar så blint på recensioner. Vem kan komma här att säga vad jag tycker smakar, doftar, ser bäst ut. Man kan dock efter ett tag när man köpt viner som recenserats av en och samma person lära sig om hans 91 poäng är det även i ens egen bok eller inte. Men det kräver ju sin tid vilket man sällan har mycket av. Själv har jag börjat trappa ner på spridda skurar och köper mer av det jag verkligen gillar.

P.

Anonym sa...

Väntar in ska det ju stå. Dock ska tilläggas att av bloggeliten som man följt och köpt när viner hyllats så har man sällan inte hållt med. Medans medias hyllningar oftast får ses som pengar under bordet ner i fickan sälja lite mer tidningar recensioner. Det är skönt när intresset drivs av smak och inte pengar. Man får hoppas även bloggarna med kaliber klarar att hålla sig till detta.

P.

Jörgen Andersson sa...

P: Väl formulerat! Jag försöker hålla huvet kallt när någon nyhet hissas, men det är inte alltid lätt. Det är den här rädslan att missa något... samtidigt som man knappast kan agera på varje doftspår som nån jädra jycke. Ingvar pratar mycket om att bloggandet och vinletandet handlar om att hitta sin egen smak. I början måste man väl testa runt lite, kolla om andras preferenser stämmer med ens egna och så vidare. Men sedan handlar det om att lita på sin egen smak och bygga vidare på den, vilket också innebär att rata mycket som andra hyllar.

Anonym sa...

Håller med dig/ingvar där. Har själv letat runt ganska hårt för att hitta "mina" viner men också insett att det jag tyckte var underbart hösten 2009 inte är lika kul sommaren 2010. Ju mer man testa ju mer lär man sig och då är det ju samtidigt trist om man köpt på sig massa flaskor man i tidpunkt X tyckte var fantastiskt men som i tidpunkt Y ses som mediokert.

Det finns ju något skönt med båda delarna dock. Att testa nya viner som man inte nosat på tidigare är ju när dom sitter helt fantastiskt kul. Medans ibland kanske man bara vill gå och hämta det där underbara vinet och inte dra en chansning baserat på en recension. Så jag försöker nog balansera de båda. en impulshylla och en ta det lugnt hylla :)

P.

Ingvar Johansson sa...

Jag hoppar också utan att ens ha kollat listan. Det blir Själland-runt på lördag istället.

Jörgen o P. ! Det är intressanta funderingar ni väcker som borde kunna utvecklas till ett inlägg. "Vägen till den egna smaken" eller nåt. Min modesta vinsamling är ingen vacker syn just nu. Alltför många flaskor som verkade vara goda idéer för ett par år sedan känns inte lika kul längre. Det finns också alltför många impulsköp från danska livsmedelsbutiker.

Den stora skillnaden mellan omdömena i bloggarna och i tidningarna är väl att bloggomdömena i regel baserar på ett ett helt annat underlag. Här provas vinerna som viner ska provas. Över en kväll (ibland två) och både med o utan mat. Det är en helr annan grej att plöja igenom ett månadssläpp på några timmar föreställer jag mig och förmodligen är det också andra kvalitéer som uppmärksammas

Syrah sa...

Det är inte bara BK Wine som jobbar sig igenom alla vinerna. Munskänkarnas Ulf Jansson och Peter Axelsson recenserar alla vinerna för medlemmar.

Att hitta en recencent med samma smak kan vara svårt, men jag har tur att gilla Ulfs och Peters smak, så deras omdömen litar jag på. Och de gillade Mas de Boislauzon, 15 poäng och prisvärt. Och de ger poäng i underkant för att ha kvar skala till 20 för det extraordinära.

Jörgen Andersson sa...

@Syrah: Munskänkarnas nyhetsbrev brukar nå mig på mystiska vägar, men inte denna gång - än. Jag ser nu att jag missade BK Wines omdöme i hastigheten. Mas de Boislazon får prisvärt, medan La Devèze får underbetyg. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på detta!

@Ingvar & P: egentligen är det väl inget bekymmer med en spretig samling viner, bara det är viner man blir sugen på att dricka. Men det dilemma ni nämner, att smaken ändrar sig och att tidigare inköp inte alls lockar längre utan får ligga där och ruttna är knepigare. Det brukar dock dyka upp tillfällen när jag tänker att vafan, nu gör jag slut på den där tråkmånsen. Och si - då kan det ibland bli en trevlig överraskning, när inte förväntningarna finns där.

Ingvar Johansson sa...

Jörgen ! När de där, väldigt sällsynta överraskningarna, väl kommer då kan man ge sig fan på att vinet ifråga är slutsålt.

Jörgen Andersson sa...

Ingvar, det är sant. När det verkligen gäller dansar de stora elefanterna. De hänger på låset och vilar inte på hanen - allt i en skön metafor för hialöshet. Själv har jag, vilket kanske märks, korkat upp ännu en Fleurie Clos de Moriers, bara ett dussinvin från Beaujolais (alternativt en smultrondoftande, lingonfriskt syrlig, överraskande tanninrik vardagsfavorit). Jag är glad att jag inte köpte den för 105 kr i februari, och nästan lika glad för att jag handlade på mig några för 84 spänn nu. Ibland är det sjysst att bara inmundiga, när förkylningen släpper och smaklökarna vaknar.

Vård o Vin sa...

Även Grappe har testat delar av släppet. (hittar inte betygen på BK Wine, så jag hoppas inte det är samma som testat allt):

http://www.grappe.se/upl/files/43424.pdf

Har f.ö. testat Pedroncelli som reas ut, utan att imponeras.

/Vov (med en veckas semester kkvar)

Anonym sa...

t's such a important site. fabulous, acutely fascinating!!!

-------

[url=http://oponymozgowe.pl]Opony[/url]
[url=http://pozycjonowanie.lagata.pl]Pozycjonowanie[/url]

[url=http://www.aniapek.pl/zdrowie,i,uroda/opony,s,1167/]opony[/url]