söndag 8 augusti 2010

Blott Danmark danska vinhandlare harIgår gjorde Itailenska Viner och Billigt Vin gemensam sak och åkte över sundet för en vinsafari. Vi besökte "the usual suspects": Carlo Merolli, Winewise och två av de mera välsorterade Superbestbutikerna. Vi han också med att göra två nya bekantskaper som vi med en sannolikhet som gränsar till visshet kommer att träffa igen.

Vi knappar in LI Brandes Allé på GPS:en. När apparaten talar om att vi nått vår destination ser vi inget som ens vagt påminner om en vinhandel. Vi snokar runt i kvarteret, frågar och irrar vidare. Tillslut visar det sig att GPS:en hade helt rätt och att vår uppmärksamhet brustit. Gerbola Vins Vinbunker är inte ett bildligt hål-i-väggen. Den är ett hål-i-marken. Bokstavligen. Man tar sig ner för en betongtrappa, tar sig hukande igenom en skyddsrumssdörr och möts av mögeldoft, levande ljus, vinlådor från golv till tak och en morgontrött Magnus Gerbola.


Jag hittade Gerbola genom en googling på "Schiopetto dansk importör"De har ett litet sortiment med sju Piemontesiska vinhus, två från Friuli-Venezia Giulia och ett från Alto Adige. Jag handlade lite Schiopetto och ett par ströflaskor innan vi hastade vidare.

Nästa stopp är DWC Vin, en importör som haft en visst mystiskt skimmer över sig under de senaste månaderna. Hemsidan listar en rad tyska och italienska producenter av absolut toppklass. Friulien representeras av åtta olika producenter. Miani är en av dem vilket säger något om vilken nivå vi rör oss på. Hemsidan ger inga prisuppgifter eller talar om vad som finns. Vad som däremot finns är en presentation av verksamheten som väcker mitt intresse.

"Målet og ønsket for os er at formidle vinhåndværk på topniveau samt omvendt vore topproducenters ønske om en faglig kompetent repræsentant i Danmark. Et meget tæt samarbejde med vore vinhuse er et 'must' for os og oftest med et meget nært venskab til følge.

Vi søger således at sælge vin og vinviden, at give vore kunder en forståelse af vore vine. Vi giver råd og vejledning om brug, adfærd og lagring. Vi søger ikke efter 'guide-vine' o.l., men søger efter de bedste vinhuse, der arbejder ufortrødent på at fremelske den bedst tænkelige vin uafhængig af vinmoder og vinluner.

Vi søger efter produkter, der har et eget og egentligt liv i flasken, og som holder til mere end impulsdrikkeri mv. Vort sortiment rummer opimod 500 forskellige vine fra henholdsvis Tyskland og Italien samt fra 2007 nu også Slovenien
."

Jag misslyckas med att nå kontakt via mail men får tillslut tag på Finn Klysner på telefon. Han berättar att det inte finns någon färdig prislista men att vi är välkomna att titta förbi och prova några bra viner. Om vi vill handla går det också bra.

Vi tillbringar ett par timmar i DWC's trivsamma lokaler en halvtrappa upp i ett gårdshus på Österbro. Det är överbelamrat med viner, vinböcker och kokböcker. Stället andas no-nonsense och det gör Finn Klysner också. Han är en färgstark person som är lika generös med sina åsikter om sakerna tillstånd i vinvärlden som han är med vinerna vi provar.

Vi får möjlighet att prova viner från fyra producenter jag tidigare bara läst om. Det blir en mousserande rosé från Meroi, en sauvignon från Ronco del Gnemiz, en vit cuvée från Le due Terre och till sist det enda röda, Croattas Merlot. Samtliga mycket bra och intressanta viner. DWC vin har ett unikt sortiment från mycket nogrant utvalda producenter. Många viner finns dessutom i flera årgångar. Det här kommer att bli en stående programpunkt vid framtida KÖpenhamnsbesök. Vinintresset leder en onekligen till en del intressanta möten och platser...

9 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Underbart! Vi är på plats i Skåne sedan dryga veckan och utnyttjar tiden här nere till rekognisering - över en potentiell håla att bo i vid en flytt tillbaka! Skåne hägrar mer än det gjort under det decennium jag varit i exil nu!

Italienska viner sa...

Fin rekapitulering Ingvar! Gerbola var en happening och Finn Klysner en av de skönaste kategorikerna jag skådat på bra länge. Le Due Terre cuvéen var lysande.

Rosa Bosco Sauvignon Blancen sov tydligen törnrosasömn i vårt kylskåp inatt och blommade ut i full skrud ikväll - wow, vilken förförare!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Niklas ! Ett tips kan vara Per Albin-linjen (eller Skåne-linjen). Det finns en massa rustika en-rummare med havsutsikt.

Patrik ! Vi måste planera in ett nytt besök å det snaraste. Vore kul att läsa ditt omdöme om Rosa Boscos Sauvignon !

Dennis sa...

Synd att det är så långt från Sthlm. Visst är det härligt att fylla bilen!
Har en vän som ringde igår och ville köpa hem vin till mig på S-best där han jobbar över sommaren, men jag hittar inget på nätet där jag kan se sortiment.
Hittade ni något bra? Barolo/Barbaresco tex..

Ingvar Johansson sa...

Vinogram! Superbest besöktes mest av gammal vana. veckan som gick var väl Pelisseros "Long Now", en barriquelagrad nebbiolo/barbera-blandning, för 100DKK bästa budet men vi passade. En del av Superbests sortiment och ugens tilbud hittar du på www.gobivin.dk

Red Scream sa...

Coolt! Och, GPS:en har alltid rätt... ;-)

Nästan iaf.

Jörgen Andersson sa...

@Niklas: Ingvars tips om boende tenderar att dra mot det extrema. Möjligen kunde de där bunkrarna passa bra som vinförråd vissa tider på dygnet - eller som i Danmark där jag tror man gjort om några till vandrarhem och/eller servering. Läget är ju som sagt kustnära och bra.
Istället skulle jag rekommendera att kolla upp Per Albins hemstad, denna mångkulturella och dynamiska smältdegel vid potren mot kontinenten. Sjyssta krogar och en hel del nya intressanta aktörer på vinmarknaden vad det verkar

Niklas Jörgensen sa...

Hehe...jo, enrummare i all ära. Som stockholmare är man van vid trångboddhet men det där var nog lite väl litet!

Gamla bekanta områden är främst på listan. Vi kikar runt lundaregionen, främst söderom och neråt österlen. Släkten är där du vet...

MVH

Niklas

Dansk i 08 sa...

Vinogram...Tyvärr finns inte en 100% opdateret site för Superbest, så det är lite på chansen, men du kan evt kolla e-avisen på www.villabyerne.dk, där har Superbest altid en annons med dom bästa tilbud tx Long Now, men i denna vecka hittar du tx också Pelissero Langhe 2006 til 99 DKK, Nubiola 2005 Barbaresco til 130 DKK, Aldo Conterno's Langhe Freisa 2007 til 99 DKK, Giscours 08 Rose til 90 dkk etc etc