tisdag 31 augusti 2010

2006 Schiopetto Collio Sauvignon


Under de snart tre år som Billigt Vin existerat så har vi inte nämnt Mario Schiopetto annat än i några bisatser. För en bloggare med ett uttalat fokus på Friulien är det ett förbiseende som för länge sedan passerat gränsen för vad som är pinsamt. Detta får rättas till vid ett senare tillfälle. Ikväll kuperas skuldkänslorna med frisk sauvignon blanc.

2006 Schiopettos Collio Sauvignon har jästs och lagrats på ståltank. Vinet är guldgult till färgen och har lite gröna reflexer. Doften bjuder på klassisk Collio Sauvignon. Den är stor, yppig och parfymerad. Här finns klassiska sauvignon blanc-markörer som krusbär och svarta vinbärsblad. Bakom dessa ett lager mogen ananas och lite mynta. En lätt pust av petroleum anas någonstans i horisonten.

Smaken är mycket frisk och korresponderar väl med aromerna. I smakpaletten dyker det även upp riktigt syrliga citronkarameller. Alkoholen ligger på stöddiga 14.5% men märks inte i smaken. Den höga syran bär smaken som hänger kvar riktigt länge.

En riktigt kraftfull sauvignon som känns mycket ung trots fyra år på nacken. Vinet är fullt njutbart nu men jag tror det vinner på ett par års ytterligare lagring. Schiopettos viner säljs av danska Gerbola Vin

Inga kommentarer: