måndag 30 augusti 2010

2004 Palari Rosso del Soprano


Tycker du att Etna börjar kännas lite nattståndet ? Börjar vinbloggarna bli för Etna-centriska ? Är du sugen på nya nerellokickar ?

Även om du inte svarar ja på de frågorna kan det vara värt att kolla upp vinerna från Faro. Området ligger närmre Kalabrien än Etna men man odlar i stort sett samma druvor. Faro är beläget precis utanför Messina på nordöstra Sicilien. Produktionen hade i stort sett upphört när den legendariske italienske vingurun Luigi Veronelli i mitten av 80-talet övertalade arkitekten Salvatore Geraci att ta sin familjs gamla vingårdar i bruk. Efter ett några års försöksverksamhet blev 1995 den första årgången som kom på markanden. Veronelli jämförde resultatet med Romanée-Conti.

Palari förfogar över 7 hektar och producerar c a 50.000 flaskor årligen. Huvuddruvan är nerello mascalese men de två vinerna i Palaris sortiment är båda field blends som innehåller en hel uppsättning lokala druvor. Rosso di Soprano är företagets instegsmodell. Det har jästs och delvis lagrats på ståltank. En del har mognat i barriquer.

2004 Rosso del Soprano har en mörkt rubinröd färg. Doften för tankarna till såväl bourgogne som till Piemonte och såklart till Etna. Det finns uppenbara likheter med dessa men också markanta skillnader. Doften är mycket trevlig med begynnande mognadstoner, julkryddor och röda bär. Tydliga mineraltoner och en lätt pust av tjära. I munnen är vinet slankt, smidigt och saftigt. Medelfylligt, med bra, bärande syra och väl integrerade tanniner. Aromerna går igen med bärfrukt, fatkryddor och lakrits.

2004 Rosso del Soprano är inte så spektakulärt och särpräglat som de bästa Etna-vinerna men det växer verkligen under kvällen. Inte så att det utvecklas nämvärt under kvällen utan snarare är det så att det tar lite tid att bekanta sig med vinet. Den stora poängen, som jag ser det, är den fina balansen. Det råder fullständig harmoni i glaset. Inte så att det blir tråkigt, alls inte. Bara lugnande, avslappnande och vackert.

Palari har tydligen haft svensk importör men nu finns inget av deras viner tillgängliga på den svenska markanden. Tyska Superiore har däremot flera årgångar till bra pris.

Inga kommentarer: