tisdag 10 augusti 2010

Friulanska budgetvarianter


I lördags besökte vi Carlo Merolli i hans lagershop i Holte. Vi pratade Piemonte, Sicilien och Toskana. Jag passade på att påpeka det relativt magra utbudet av viner från Friuli-Venezia Giulia. Utöver budgetvinerna från Villa Martina finns det ingenting i Carlos sortiment. Han höll med mig om att sortimentet är lite tunt men skickade med mig ett par flaskor av Villa Martinas viner att testa.

2008 Villa Martina Collio Friulano är ljust halmgult i färgen. Doften är rätt druvtypisk med sympatisk blommighet, ett stråk mandel, lite gul frukt, mineraler och nystyckat fläsk. Smaken är rätt enkel men ren och korrekt. Förvånansvärt frisk syra, rund och behaglig smak.

2007 Villa Martina Collio Sauvignon går i en något djupare gul nyans med lite gröna inslag. Doften är riktigt trevlig med tydlig krusbärsdoft, tomatblad, svart vinbär, fläder och mineraler. Smaken följer aromerna väl. Bra syra ger ett friskt, balanserat och rent vin.

Två mycket trevliga vardagsviner som måste betraktas som fynd för 65 DKK. Vinerna fick skölja ner en rejäl bit charkdominerad smörgåstårta och båda gjorde jobbet med beröm godkänt. Jag tyckte att sauvignonen var det klart roligaste vinet. Det utklassar systembolagets friulanska stolpskott och har bra mycket mer personlighet än Stoneleighs standardsauvignon.

Inga kommentarer: