onsdag 5 augusti 2009

Syrah och medister


Under seneftermiddagens löprunda började jag fundera kring vad jag skulle kunna äta och dricka efter avslutat värv. Det är bra att ha något att fylla skallen med när det börjar gå trögt. Ju längre jag springer desto mer ambtiös kan menyn bli. Eller åtminstone mer kaloririk. I kväll dök bilden av stekt medisterkorv, den lite magrare och köttigare kusinen till falukorven upp. Varifrån vet jag inte men den blev mer och mer påtaglig. Varför inte med en smörig blomkålspuré smaksatt med parmesanost och muskotnöt. När bilden kompletterades med ett glas ung syrah blev det plötsligt möjligt att trots en rätt påtaglig värme öka steglängden rejält.

Jodå, den lokala ICA-butiken hade såväl nyskördad svensk blomkål som medisterkorv från Per i Viken och mitt syste,bolag kunde tillhandahålla 2007 Crozes-Hermitage Les Launes .
Ett vin som jag gillat i tidigare årgångar och som Goda Vinare hissat i den nu aktuella.

2007 Les Launes har en mörkt blåröd färg. Det tar inte många sekunder att identifiera syrahdoften. Här finns en lätt rökighet, charketurier, peppar, viol och tjära. Sedan kommer frukten i form av röda bär och cassis. Vilken väldoft och vilken komplexitet.

Det är betydligt mer tryck i smaken hos 07:an än hos 06:an. Frukten är betydligt mer påtaglig och vinet känns så ungt, levande och vitalt. Smaken följer aromerna väldigt väl. Syra är mycket frisk och bär smakerna till ett långt slut.

2007 Les Launes är ett mycket bra vin i en sympatisk prisklass. Kombinationen syrah och medister var kanske inte lika bra som jag föreställde mig. Däremot var såväl vin som korv strålande var för sig.6 kommentarer:

Anonym sa...

Crozes Hermitage är extremt trevligt utan att ruinera en. har hört rykten som säger att Systembolaget kommer släppa En ny Crozes Hermitage i det ordinarie sortimentet. Domaine des Entrefaux heter producenten. är det någon som känner till dem?

esping sa...

Hej och ursäkta dröjsmålet med svaret. Tyvärr känner jag inte till producenten du nämner men ska givetvis kolla upp vinet när det släpps. Problemet med Crozes är ofta att man inte riktigt vet vad man får. 2007 verkar dock de flesta lyckas.

Anonym sa...

Nu är Domaine des Entrefaux lanserad.... tog den till höstgrytan... låt mig säga världsklass....

Ingvar Johansson sa...

Hej Anonym, Jag har noterat att det finns en Crozes-Hermitage i nyhetssläppet som fått många lovord. Kopplade dock inte ihop den med din kommentar förrän nu. Det får bli ett inköp imorgon. Tack för att du påminde.

Anonym sa...

Hej Hur var Domaine Des Entrefaux (crozes)... jag hade en flaska i helgen.. jag tycker att den är fantastisk. Just den där härliga rökigheten är så speciell

Ingvar Johansson sa...

Har köpt men ännu inte smakat. Ska göra det i veckan.