måndag 24 augusti 2009

Chouffe Houblon Dobbelen IPA Tripel


Med åren har jag börjat utveckla en allt mer konservativ syn på tillvaron. I det förändringens tidevarv som är vår samtid önskar jag allt oftare att saker ska förbli som de är och inte hålla på att förändras. Jag får väl ansöka om medlemskap i The Village Green Persevation Society eller nåt. När belgiska bryggeriet Chouffe lanserar Houblon Dobbelen IPA Tripel, en syntes av amerikansk dubbel-IPA och belgisk tripel reser jag ragg. När jag dessutom läser att man producerar alen på begäran av den amerikanske importören, pryder etiketten med en fånig tomte och dessutom hittar på en berättelse om hur den fånige tomten rest jorden runt, samlat in olika humlesorter för att sedan återvända till sitt hem i Ardennerna och brygga just detta öl så är min gräns sedan länge passerad. Å andra sidan är min nyfikenhet på hur brygden smakar så pass stor att det hamnar ett par flaskor i min varukorg. Kassörskan gav mig en underlig blick när jag försökte förklara att tomteflaskorna var till mina barn.

Vid upphällningen bildar alen ett fluffigt vitt skum som sjunker ihop ganska snabbt. Färgen är ljust gul och lätt grumlig. Inte så värst tilltalande. Doften är desto trevligare och ger faktiskt en liten hint om att bryggeriets påfund inte är lika fånigt som etiketten. Här finns fin humlearom, god citrusfrukt, gräddkola och jästtoner. Väldoftande och intressant. Smaken är fyllig och frisk. Bra fruktighet, tydliga jästtoner, en mycket lätt rökighet. Beskan känns till en början rätt lätt men i eftersmaken kommer den tillbaka och hänger kvar en bra stund. En av årets bästa öl såhär långt. Mycket komplex och välbalanserad. Houblon Dobbelen IPA Tripel innehåller 9% alkohol men är ändå både läskande och lättdrucken. En farlig kombination, särskilt som den säljs på 75 centilitersflaska. Kanske man ändå ska ta det goda med det onda när det gäller globaliseringen.

4 kommentarer:

trisse sa...

Esping! Det där är inte en tomte jag skulle släppa i närheten av mina barn - men innehållet i flaskan verkar ju kunna ge mysiga tomtar på loftet vilken grå vardag som helst

Anonym sa...

Ja med nästan 10% alkohol är det inget jag skall pimpla efter att ha klippt gräsmattan men smaken verkar ju bra./Höganäs

Sybariterna sa...

Trevlig läsning. Personligen tyckte jag no att den var lite förmycket men men
http://sybariterna.blogspot.com/2009/08/houblon-chouffe-dobbelen-ipa-triple.html

esping sa...

Sybariten !Jag hade nog också väntat mig mig något mera hialöst och kanske mest orolig över kombinationen markerad jästsmak och sötma men tyckte istället den var balanserad och nyanserad. Å andra sidan är jag rätt härdad efter många amerikanska ipor och barley wine.

Trisse o Höganäs! Nej, den är nog varken lämplig som barndryck eller som törstsläckare