lördag 22 augusti 2009

Böcker om vin

Vinböcker är ett rätt knepigt kapitel. Precis som med kokböcker har det utvecklats en speciell genre där bristen på läsvärt innehåll kompenseras med vackra bilder. Mer yta än innehåll Jag har funderat mycket på vilka som ingår i den tilltänkta kundkretsen för dessa. Jag föreställer mig en växande skara människor som som vill verka vin- repektive mat-intresserade utan att behöva bära runt på en massa onödig kunskap. Jag kan också tänka mig att present- och julklappsmarkanden är något utgivarna har i åtanke. Jag fasar redan inför tanken att behöva ge ifrån mig ljud som tyder på något sorts uppskattning när jag öppnar mitt tredje exemplar av André Dominés opus magnum VIN eller Kronstams Vinets Magi (världens bästa vinbok för den som inte visste det. Åtminstone enligt bokens ödmjuke författare).

Nej, jag mina vinböcker måste ha lite mer substans. Precis som när det gäller vin så vill jag har vinböcker som säger något, som vill förmedla något.

Den bok jag sett mest fram emot var Carla Capalbos Collio - The Fine Wines And Foods From Italy's Nort-East. Här kan man snacka om att vara smal och nischad. Ett val som möjliggör att gå ordentligt på djupet. Boken är helt enkelt en reseguide med fokus på vinproducenter. Här finns också tips om boende och restauranger. Det som gör Capalbos bok så speciell är att hon tillbringat mycket tid i Collio. Hon har lärt känna vinmakarna och deras familjer och verkligen velat förstå vad det är som händer i området. Här finns ett djup som är ovanligt i guideböcker. Jag är helt övertygad om att jag kommer att ha stor nytta av boken vid nästa Friulien-resa.

De två andra semesterböckerna var av ett helt annant slag men minst lika läsvärda. Två böcker med tankar och reflexioner kring vin, två rätt olika böcker med mycket gemensamt skrivna av två legendariska amerikanska vinhandlare, bäda med en preferens för europeiska viner. Jag började med Kermit Lynchs Adventures On The Wine Route. Här berättar Lynch om sina erfarenheter under 30 år som vinhandlare med särskilt fokus på de resor han gjorde i Frankrike under mitten av 70-talet. Det är en mycket fascinerande historia där Lynch letar efter det ursprungstypiska och genuina vinet. Han nöjer sig inte med att bara handla med vin utan ger sig in i dialog med vinmakarna och påverkar dem i en mer traditionell inriktning. I boken får läsaren möta en mängd fascinerande personligheter och se en glimt av det vinproducerande Frankrike som det var innan investerarna tog över och när de allra flesta vinerna var möjliga att köpa även för den med en normal inkomst.

När man läser Neal I Rosenthals The Reflections Of A Winemerchant direkt efter Adventures On The Wine Route ser man tydliga skillnader i personligheterna men stora likeheter i synen på vin. Redan böckernas titlar säger en del om den merkuriske f d hippien Lynch från San Francisco och den mera analytiske och disciplinerade tidigare advokaten och New Yorkern Rosenthal. Lynch kom in i branschen några år före Rosenthal och de samarbetade under några år. Ingen av författarna berättar om varför samarbetet bröts men om man läser mellan raderna så förstår man att två såpass starka och tävlingsinriktade personligheter knappast skulle kunna hålla ihop någon längre tid. Särskilt inte som deras intresseområden är så likartade.

I The Reflections Of A Winemaker berättar Rosenthal om sin syn på vin och sitt samarbete med porducenterna. Även han samarbetar verkligen med sina producenter och påverkar aktivt de viner han köper. Det är verkligen intressant att få en inblick i hans arbete. Rosenthal gör också många personliga och djupa personteckningar av de olika producenterna och reflekterar kring hur vinmakarens personlighet återspeglas i vinet. Här finns också många fascinerande berättelser om generationsskiften och förändringar hos vinmakarna.

Sammanfattningsvis tre mycket intressanta böcker. Capalbos bok är omistlig för den som vill besöka, eller lära känna, Italiens främsta vitvinsdistrikt. Rosenthals och Lynchs böcker är båda väldigt välskrivna och en läsupplevelse i sig. Jag tänker också att de kan fördjupa förståelsen och upplevelsen av vin. Åtminstone för mig.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jättebra tips!!. Hemma med förkylning, feber (vågade inte gå på jopbbet och ge svininfluensan sitt första ansikte) men läsa om vin går bra även med förkylning eller vad fan det nu är jag är drabbad av.Carla C verkar mycket intressant. Har aldrig hört talas om kvinnan och jag som trodde att jag hade koll. Det är tur att det finns andra som har det. Er blogg har jag fått stor inspiration av.
Var på 50-års kalas i helgen (borde inte ha gått dit med tanke på förkylningen) men det var ett måste. Gissa vad 50-åringen fick av mig? Jodå Parkers Wine Buyers Guide senaste upplagan, apropå vinböcker. Finns på Bokus för ca 240 kr, ett fyndpris.
Han har börjat blivit seriöst intresserad av vin och vinerna ramlade in. Av mig 2 st Cantemerle 2006 och jag noterade 1 flaska Mouton R från 1989 samt diverse andra flaskor som jag icke skulle ha köpt. Alla gästerna var inte intresserade av vin!!

esping sa...

Tack för de vänliga orden !! Carla C är intressant. Hon har skrivit ytterligare några böcker, om Kampanien o Toskana tror jag, men dessa har jag inte läst
Jag kan också varmt rekommendera The Accidental Connoisseur av Lawrence Osborne som är en av de bästa och framförallt roligaste böcker om vin som jag läst.