söndag 16 augusti 2009

2005 Château Limbourg

Siste semesterveckan är i princip slut. Nu återstår bara uppackning, tvätt och en massa goda upplevelser. Man hinner med rätt mycket när man väljer bort dator, tv och arbete. Veckan tillbringades med familjen i stugan på Bjäre. Vi gjorde fåfänga försök att landa en havsöring och mera framgångsrika räder i björnbärssnåren och bland halvöns gårdsbutiker.

En av de bästa ställena att handla på är hos Kaj Röjers fiskrökeri. Rökeriet ligger några stenkast från Hovs Hallar, längst ut på Bjäre. Här kan man handla väldigt goda sillinläggningar, bl a tradtionell kryddsill men den stora grejen är den färskrökta fisken. Vi handlar en varmrökt lax som rökts i c a 8 timmar. Inga andra ingredienser än lax, salt och röken från alspån. Det ger en mild röksmak som inte täcker alla andra smaker. Man behöver inte fundera en sekund över om det är fisk eller kassler som ligger på tallriken.

Sommarstugans vinförråd är ytterst begränsat men det fanns några pavor vitt att välja bland. Jag bestämmer mig för 2005 Château Limbourg en sauvignon blanc/semillion-blandning som det bloggats om både här, här och där. Och faktiskt även här. Ett välbloggat vin skulle man kunna säga.

Jag gillar Chateau Limbourg rätt rejält. Det skiljer sig en hel del från de vita bordeauxer med större andel sauvignon blanc jag druckit tidigare. Färgen är ljust guldgul med lite grönt i. Doften är mycket god och rätt komplex. Här finns fin citrusfrukt, honung, fläder, lite vanilj från faten och en diskret petroleumton.

Smaken är ganska fyllig med bra syra. Väl avrundat, lite tjockt i konsistensen och med de olika smakerna väl integrerade. Citrusfrukten dominerar men de flesta av aromerna dyker upp i smakpaletten. Ett riktigt trevligt vin som fungerade bra till fisken

8 kommentarer:

Anonym sa...

Det där lät riktigt gott. Lång rökt Lax verkar smaskens. Jag antar att det är något helt annat en den snabbrökta ICA-varianten. Vinet har trots om vad som bloggats om det totalt missats. Jag som gillar vit Brx. Men det är alltid kul med nya namn och viner.
Jag är annars en stor beundrare av familjen Lurton som jag tycker håller hög klass på sina vita Brx.
Samma här semestern slut. Jobbet kallar på måndag med allt vad det innebär./Höganäs

esping sa...

Av Lurtons viner gillade jag 05 Ch. de Rochemorin. Det var en verklig uppenbarelse för mig. O6:an blev jag däremot lite besviken på. Jag vill minnas att de har en billighetsvariant oxå, Ch Bonnet ? Den uppskattade jag inte så värst mycket.

När det gäller den rökta laxen så gör dig själv tjänsten och smaka. Där har du skillnaden mellan hantverksframställning och storproduktion. Även Röjers andra rökta fiskar är fina. Ring o kolla om öppettider innan du åker (0431-36 50 25)

Anonym sa...

Jodå, du har rätt Ch Bonnet är budget vinet. Det är ett okomplicerat vin som sällan gör mig besviken men du skall prova Couhins-Lurton från Pessac. 100% Sauvignon Blanc som lagras på 30 till 50% nya ektunnor men prislappen överstiger Rochemorin som för övrigt oxå är ett bra vin.
Couhin är ett lagringsvin. Drack 1999 förra sommaren och den var på väg ner i diket men fullt njutbar. Nu var ju inte 1999 ett höjdar år i Brx. Skåningarna har tydligen köpt friskt av "Limburgaren" helt slut men den går ju att beställa från ställen norr om Hallandsåsen.
Laxen skall jag prova. Tack för numret. Jag var själv i veckan på Brunnby Boställe Gårdsbutik och köpte kött från Highland Cattle kossa. Dom hängmörar köttet själva. Kanon. Adress WWW.brunnbybostalle.se Öppet från och med 09-08-16 Torsdagar 15-18 och fredagar 12-18, lördagar 10-16. Biff och Entrecote säljs tydligen bara fredagar och lördagar. Tel butiken 042/34 66 02./Höganäs

trisse sa...

Esping! Vi åt också en varmrökt laxarumpa från Kaj härom dagen (det är ju den färskaste delen av laxen, förutsatt att den dragits upp med huvudet först - gammalt Kaj-skämt som han underhöll MSÄ med vid inköpstillfället). Till det drack vi en tysk weisburgunder, inte helt fel och ett vin som bör dyka upp i en post när jag får lite mer tid över att ägna mig åt bloggande

esping sa...

Brunnby boställe verkar intressant. Jag ska ut en runda på Kullahalvön i veckan med några gäster så det kan kanske bli ett stopp där. Besökte f ö Oscarsgården i Mjöhult igår. De gör pizzor i vedeldad stenugn och var bland de bästa pizzor jag ätit norr om alperna. Det säger väl inte så mycket men stället är faktiskt värt ett besök om man befinner sig i närområdet. Intressant utbyte förresten med tips om lokala kulinariska begivenheter

Anonym sa...

Esping!
Pizza i Mjöhult, varför inte jag gillar pizza (i måttliga doser) och det verkar vara rejäla grejor i Mjöhult. Visst är det kul att dela med sig av de kulinariska möjligheterna./Höganäs

Anonym sa...

Håller med ang Ch Limbourg, riktigt god vit Bdx.
Och sen får man läsa att det finns pizzi i Mjöhult, dessutom de bästa norr om alperna. Det måste ju provas.
När vi nu ändå pratar Kullamat så måste jag nämna Kullalamm.se. En nyss öppnad gårdsbutik med lamm från egen uppfödning, ligger på Ga Södåkravägen, nära St Arilds golfbana. Var där i lördags, enda dagen dom har öppet, och shoppade lite. Mkt fina lammkotletter, fräsch grönsaker och dessutom lite annat smått och gott.
Värt ett besök!
\\Micke

esping sa...

Micke ! Tack för tipset. Det ska definitivt kollas upp. Apropå Oscarsgården så är pizzorna OK med italienska mått mätt inte mer vilket i min bok gör dem till bland de bästa jag ätit norr om alperna. Det är ingen dum idé att be bagaren vara sparsam med osten, annars blir de i mäktigaste laget. Sedan får stället ett par poäng extra för att det ligger i Mjöhult.