måndag 3 augusti 2009

2006 Sogno di Bacco

Detta vinet har jag skrivit om en gång tidigare men det förtjänar att nämnas igen. 2006 Sogno di Bacco görs av den ekologiska producenten Trinchero i Piemonte. Trinchero är förmodligen mest känd för Vigna del Noce, en Barbera d'Asti som får all den omsorg och uppmärksamhet som normalt bara ägnas åt Barolo och Barbaresco.

Vinet görs på samma sätt som många av de slovenska och friulanska viner vi bloggat om tidigare. 100 % Malvasia med lång skalkontakt, bara naturjäst, ingen temperaturkontroll, ingen klarning och ingen filtrering.

Sogno di Bacco är mörkt kopparfärgat, påminner om en kraftig IPA i färgen. Doften är söt där mycket av aromerna får mig att tänka på torkad frukt. Det finns påsar med blandade tokade frukter som innehåller sviskon, päron, äpple och aprikos och används till saftsoppa eller kräm. Precis så doftar Sogno di Bacco med tillägg av kryddor och smörkola.

Smaken är något helt annat Den är helt torr, fyllig och rätt sträv. Den torkade frukten finns kvar men upplevs annorlunda med en markant syra och en viss mineralisk sälta. Vinet får mig att associera till torr sherry eller vin jaune fast med tydligt markerade tanniner.

Sogno di Bacco finns inte på systembolaget men kan köpas hos danska Winewise.


Inga kommentarer: