lördag 8 augusti 2009

2005 Barbaresco Nubiola

Häromdagen befann jag mig i en förort till Köpenhamn en dryg timme tidigare än planerat. Jag använde tiden till att besöka ett par livsmedelsbutiker för att kolla vinutbudet. Under det senaste året har jag slutat att kolla upp vad som finns i de danska butikerna då kronkursen sällan gör det intressant att handla. Hos Superbest gjorde jag upptäckten att det fortfarande kan löna sig att handla vin på andra sidan. Här fanns flera späannande Piemonte-viner och allra bästa tilbudet var på 2005 Barbaresco Nubioloa från välrenomerade producenten Pelissero.
En flaska för en dansk hundring, en bra bit under halva normalpriset.

Vinet har den där typiskt tegelröda nebbiolonyansen. Doften är också den en klassisk nebbiolo. Röda bär, violer, rosor, multna löv och en liten skvätt aceton som samsas med återhållna fattoner. Smaken är ung och frisk, medelfyllig men ändå kraftfull. Just den sistnämda aspekten tycker jag är så kännetecknande för de nebbioloviner som tilltalar mig. Här finns inget uppblåst och storvulet utan det handlar mer om en senig styrka, lite som en småländsk småbonde från förrförra seklet. Vinet är naturligtvis alldeles för ungt nu men redan så gott. Allteftersom kvällen fortskrider händer det saker med vinet. Det blir mer tillgängligt, frukten mer framträdande och den mycket friska syran kontrasteras av sötman från mogna bär och torkade frukter. Vinet är rätt strävt och lite kärvt men det rättar pastan och köttfärssåsen till.

Jag kan inte låta bli att undra över hur det är möjligt att sälja ett vin som detta för en dansk hundring eller c a 150 svenska kronor. I affären jag handlade fanns åtminstone 200 flaskor kvar och vinet har sålts för detta pris en längre tid. I Italien kostar Barbaresco Nubiola c a 25 euro. Det fick 91 poäng av Parker och två glas av Gambero Rosso. Det borde inte behöva slumpas bort i en förorts butik.

8 kommentarer:

Kayaker sa...

Vilken förort till Köpenhamn var det? Jag kommer att vara i Köpenhamn en del den närmaste tiden och lite Barbaresco är ju inte fel. :-)

Dansk i 08 sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Dansk i 08 sa...

SuperBest hittar du på flera ställen i CPH. Bästa vin-avd på österbro och i Charlottenlund kolla www.superbest.dk för eksakta adresser.

Fredrik sa...

Jag kan inte annat än hålla med föregående kommentator; en barbaresco är ju inte helt fel! Var i Helsingör för några dagar sedan och det enda jag fick med mig hem i brbsco-väg var Magliettas Riserva från 03. Är nog ingen höjdare men iaf. Önskar jag kikat in på Superbest :(

esping sa...

Kayar Ursäkta dröjsmålet. Har varit borta ett par dagar utan uppkoppling och kommer att vara det den närmsta veckan. Jag köpte Barbarescon i Kastrup, jag tror vägen heter Tårnbyvej. Förmodligen finns vinet i många Superbest-affärer.

Anonym sa...

Låter som ett riktigt klipp men för min sida dålig timing. Det vill säga detta kunde du väl smakat och kläckt ur dig innan jag var på semester i Danmark. Fast jag får väl åka över endera dagen så långt är det inte till Danmark.
Låter märkligt med tanke på det danska sinnet för affärer att de säljer ut vinet så pass billigt. Tack för tipset./Höganäs

esping sa...

Hej Höganäs ! Jag korkade ur och smakade vid första bästa tillfälle. Jag har väl närmast gett dig en ursäkt för en extra Danmarkstripp :) Synd bara att Superbest i Helsingör ligger lite utanför stan. Om du åker över så är mina flaskor redan slut... Sista semesterveckan just avslutad.

Vinum Vita Est sa...

Att läsa om (och dricka) barbaresco är alldrig fel. Nyss hemkommen från Piemonte är källaren full. Tur är väl det då Danmark inte precis ligger runt hörnet.