söndag 2 augusti 2009

Återuppståndelsen

Under gårdagens Danmarksbesök slog jag en lov genom Helsingörs centrum och gjorde då en fasansfull upptäckt. Simon Unnas vinhandel har återuppstått men i en förvrängd och muterad form. Den vackra lokalen och skyltfönsterna som en gång lockade med Domaine de la Janasse, Chave, Clos du Mont Olivet, Bruno Rocca, Elio Grasso, Sipp Mack och Villa Russiz erbjuder nu bag-in-box viner och även Jeltzin-vodka i 3-literspåse.

Skjold-Burne-återförsäljaren JS Rasch är en annan klassisk Helsingörshandlare som bommat igen. Det finns en ny Skjold-Burne representant i Helsingör och min gissning är att denne inte blir särskilt långlivad. Ett riktigt sorgligt sortiment med några lockpriser. I butiken fanns två bordeaux-viner, en billig bourgogne och åtminstone sex sorters amarone.

Trots den trista utvecklingen fortsätter ändå Helsingör att vara Helsingör och bakelserna hos Möllers konditori är fortfarande svårslagna.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Jodå, var i Helsingör i helgen efter att ha avverkat norra Själland, ja du vet Hornbäck, Gilleleje, etc. Problemet var att jag och frun lyckades pricka in samtliga djävla tingel tangel festivaler. Hamnfest i Hornbäck, sillens dag i Gilleleje, jätte loppis i Tisvildeleje, etc, Efter att ha bott en natt på ett B&B i Tis(vilket var riktigt bra, 480 dkk för ett dubbelrum) styrdes bilen åter till H-ör och konstaterade att Simon Unna hade öppnats men som sagt vilka viner. Vi skundade oss hem innan bolaget på Drottninggatan i Hbg stängde./Höganäs

esping sa...

Det låter som en härlig runda gjord vid fel tillfälle. Det är verkligen trist att det inte blev någon vettig verksamhet i Unnas fantastiska lokaler. Jag har föreslagit för ett par danska näthandlare att de skulle gå samman och ha ett utlämningsställe i Helsingör för svenska kunder som inte har någon dansk adress att få vinet levererat till, ett ställe att hämta ut förbetalda viner på. Jag tror att det skulle kunna bli en hit med lite marknadsföring.

Anonym sa...

Verkar vara en mycket bra idè. Kör hårt. Jag vet inte men någon har sagt att det mycket väl går att sätta Poste Restante Helsingörs Postkontor, har du koll på detta?.
Jodu rundan var härlig men som sagt, gissa vilken trängsel, fick köra i snigelfart och hela tiden hålla koll på andra trafikanter som var mer eller mindre nyktra. Vi besökte Camilla Plum`s gård mellan Gräested och Valby(känd från dansk TV) för matlagning och brödbak, öltillverning:Det enda stället i Europa som odlar allt till sin öl, givetvis allt EKO. Priserna var därefter: billigaste ölen låg på 75 kr flaskan och dyraste 160 kr, Hrmmm. När vi kom dit stog damen Plym och rökte en rejäl cigg. Jag funderade, skall jag fråga om den var EKO märkt. Hustrun avrådde mig."Vi är ju i Danmark". Köpte deras korv, givetvis EKO, danska KRAV, etc, numret på kossan stog på korven.
Sagt och gjort igår blev det sallad från Lyon med kycklinglever och ovanstående korv samt egen odlad sallad, snacka om EKO. Till detta kom en så kallad källar resning från en kamrats källare CH Simone Blanc, 2001 från appelationen Pallette i Provence. Jodå den var god men den skulle einte lagras längre. Påminde om en light version av en vit Hermitage. Ja ni vet halmgul färg, melon, aprikos och en dos ylle. Gott men 350 kr återigen Hrmmm./Höganäs.

esping sa...

Det var någon vinhandlare som erbjöd mig möjligheten att hämta vinet på posten i Helsingör men jag har aldrig testat. Värt att prova kanske. Testade du den hemkörda ölen ? Det låter spännande. Fru Plums ställe låter ju väl värt ett besök. Jag tänker kolla in Bjärhus gårdsbutik i KLippan som verkar lyckas kombinera ekologi, småskalighet och kompetens.

Anonym sa...

Jodå sitter just nu och dricker Plums Ale (det är hennes man som gör ölen). Kostade 95 danska men jag vet inte om det är värt priset men kul är det ialla fall att någon satsar helhjärtat. Hör till saken att jag egentligen inte är någon ölexpert men där fanns flera olika varianter till och med porteröl att köpa. Deras köttfrys var intressant fanns alla delar av EKO kossa att köpa. Är du intresserad av Chili så fanns det rejäla plantor(buskar) att köpa och dom var inte dyra ca 25 till 30 danska för en rejäl pjäs av Habanero. Gården i Klippan har jag också hört talas om men inte varit där än. Skriv gärna vad du anser. När du ändå är i Klippan så gå in och fynda i Klippans yllefabrik. Jag har köpt riktigt bra grejor, filtar som värmer till riktigt bra priser./Höganäs

esping sa...

Jodå, på klippans yllefabrik har jag varit ett antal gånger. Good stuff. Lovar att återkomma vad gäller Bjärhus. Ät alen kul att dricka och har en så pass speciell historia så får man väl betrakta den som värd sitt pris (även om man kanske inte behöver upprepa upplevelsen alltför ofta)

Anonym sa...

Till Esping!!Nu är Alen uppdrucken (70 cl flaska) tur att det var en rejäl flaska med tanke på priset. Jaha det är fler än jag som har varit på Klippans ylle fabrik, bra det. Har du varit på Viken Tomaters ställe då ??. Ligger så klart i Viken. Dom har gårdsförsäljning av ja va trodde du Tomater i alla former och ibland mycket bra Parmesan ostar.Vikens tomater har en egen hemsida, kolla in./Höganäs.

esping sa...

Jodå, jag har handlat hos Vikentomater också. Åt faktiskt några gula plommontomater ikväll. Riktigt goda. Jag får väl kontra och tipsa om Kajs rökeri i närheten av Hovs Hallar som gör magnifika sillinläggningar och fantastisk rökt lax. Det finns också två väldigt bra gårdsbutiker mellan Ängelhol och Strövelstorp. En säljer fjäderfä och en potatis. Det finns rätt mycket bra närproducerat. Bjärevodkan (åtminstone den som säljs hos SB på flaska) hoppar jag gärna över. Det finns ju också en riktigt bra ostproducent i närområdet, Holmana Gårdsmejeri (http://www.boels.nu/index.html).

Anonym sa...

Bra kontrat och tack för tipset kom gärna med fler det är lätt att vara hemmablind, jag är uppväxt i Viken, slog ett slag för min barndomsby, Mindre roligt när jag(på sommarlovet) "jobbade gurka" som mina arbetskamrater från Polen sade på 1960 talet. Arbetade strax söder/öster om Viken, inget namn nämnt men Polackernas arbetsförhållanden var för jävliga./Höganäs

Anonym sa...

Köpte andra sortering Viken Tomater på stället igår. 35 kr/kg oavsett vilken tomat. Kanon för en riktigt bra tomatsoppa eller på grillen/Höganäs

esping sa...

Tack för tipset. Jag ska tillbringa nästa vecka på Bjärehalvön där man kan vända sig tii Bäckdalens Handelsträdgård för fina tomater. De ligger dessutom nästan grannar med Kajs rökeri.