söndag 14 juni 2009

Schneider&Brooklyner Hopfen Weisse

Vid senaste besöket på min favoritbolagsfillial, den i Kristianstad plockade jag på mig lite weissbier. I sortimentet fanns ett för mig nytt namn och jag chansade på några flaskor Schneider Weisse. När jag kom hem och kollade mina inköp lite närmre såg jag att det faktiskt stod Schneider&Brooklyner på flaskan. Jag googlade runt en stund och fick då klart för mig att detta inte alls handlar om någon traditionell tysk weissbier utan ett samarbete mellan en tyskweissbierspecialist, bayerska Schneider, och ett amerikanskt popmikrobryggeri , Brooklyn. Hopfen Weisse är resultatet av Brooklyns Garret Olivers sejour som gästbryggare hos Schneider. I samband med nästa nyhetssläpp får vi veta hur det gick för Schneiders Hans-Peter Drexlers på hans amerikabesök.

Scneider&Brooklyner Hopfen Weisse är definitivt ingen vanlig weissbier. Flaskan ser iochförsig traditionell ut och vid upphällningen beter sig ölen som förväntat men vid den lätta grumligheten tar vanligheten slut. En liten sniff talar om en märklig skapelse. Lite som om Kraftwerk skulle jamma med Solomon Burke. Typ. Det första som sticker till i näsan är hunledoften. Te, marijuana och tallbarrstvål är mina direkta associationer. Här finns också citrusfrukter, jäst, kryddor och lite kola. Rätt märkligt men på inget sätt oangenämt.

Smaken följer aromerna rätt väl. Humlesmaken är mycket uttalad, liksom brödigheten. Den är rund och fyllig. Grönt te, apelsin, koriander, salvia och kola. Ovana kombinationer men spännande. Jag gillar Hopfen Weisse rätt rejält med ett par reservationer. Den är lömsk med dryga 8% väl maskerad alkohol och den är inte särskilt läskande utan snarare lite uttorkande.

Inga kommentarer: