torsdag 4 juni 2009

Drowning by numbers - tillägg

Esping tycker jag ska lägga till Anders Röttorps betyg från Dagens Industri i listan här. Röttorp har också en femgradig prisvärdeskala men jobbar med decimaler (exempelvis Campo Alto Ripasso för 149 kr, som får 4,4). Röttorp redovisar inte några viner han gett under 4 poäng, men vi får väl anta att han stött på även sådana under sin provning. Därför fattas många viner i Billigt Vins sammanräkning i Röttorps lista, men vi kan ju se vilka som fått även hans gillande.

Högst poäng får Indomita Pinot Noir med 4,6, vilket stärker aktierna för denna billiga chilenare i den lättare divisionen ytterligare. Dolcetton Renato Ratti Colombè får 4,0, något som stämmer väl överens med övriga omdömen jag fått fram. Cedro do Noval (159 kr) från Portugal - som inte så många andra recenserar - får 4,4 och 17 på en 20-gradig kvalitetsskala, vilket väl gör det och Campo Alto Ripassa till månadens köp ur det tillfälliga sortimentet i Röttorps bok. Allra helst vill han nog att vi ska gå till beställningssortimentet och hitta 2007 Mont Tauch Les Douze för 119 spänn. 4,6 poäng ger han detta Fitou-vin och 17 kvalitetspinnar. Övriga röda viner i vår lista har antingen undgått Röttorp eller så tycker han de är mindre prisvärda.

På den vita sidan får High Altitude återigen fina vitsord (4,4) och The White Viognier från Australien hamnar på 4. Men framför allt är det Château de la Tour Penet som rycker uppåt genom 4,6 Röttorp-pinnar. Ännu ett 99-kronorsvin att lägga på minnet, alltså. Albariñon Lagar de Bouza och Leasingham Bin 7 Riesling kom inte med i toppen av vår lista, men får bra betyg (4,4 respektive 4,2). Om jag minns rätt är detta två viner som splittrar kritikerkåren i dess omdöme, de kanske inte heller recenserats av så många (ett annat vin som delar kritikerna är billiga rödtjutet Redtree Petite Sirah, som får 4 poäng av Röttorp).

Om man gillar Soave Classico i den bättre skolan kan säkert 2007 La Froscà för 169 riksdaler vara något att satsa på. Röttorp slår till med 4,4 i prisvärde och 17,5 kvalitets-pinnar. Grehn i GP snålar inte heller: 4 fyrar.

Blir man så mycket klokare av detta? Tja, kanske blir slutsatsen att man inte ska stirra sig blind på listor - det finns alltid annat vid sidan om (till exempel i beställningssortimentet) som man missar då. Ju fler listor man lägger samman desto fler viner man nog borde köpa på sig dyker det upp.

Det står klart att High Altitude enligt en enig kritikerkår måste vara månadens snorbilliga vita fynd - men enligt min ödmjuka mening är det inte alls intressant eller ens så särdeles gott. Chardonnayn Château de la Tour Penet lockar mig mer i nuläget, till fisk från grillen. En billig pinot noir från Chile bör kanske provas snart, liksom den där dolcetton för 99 spänn. Och har man en vinkällare och pengar över borde Cedro do Noval, Mont Tauch-vinet och kanske rieslingen Valentin Zusslin vara vettiga investeringar för framtiden.

Inga kommentarer: