lördag 6 juni 2009

2008 Indomita Reserva Pinot Noir


Dags då att prova billiga röda 2008 Indomita Reserva Pinot Noir, som i junisläppet av kritikerna fått genomgående bra betyg.

När jag dragit ur korken och sniffar i flaskhalsen förflyttas jag till mormors källare, där hon förvarade sin hemmagjorda saft och sylt. Eller rättare sagt till hennes kök, när man skruvat kapsylen av den återanvända Renat-flaskan och den buteljerade sommaren nådde näsborrarna. Indomita påminner om en speciell variant: det kunde hända att saften liksom syltade sig i flaskan, osäkert av vilken orsak. Kanske för mycket socker, kanske för mycket pektin. Första doften av den här pinot noiren motsvarar ganska exakt svartvinbärssaften i lättsyltad version.

Efter en stund i kylen och upphälld i glaset märks ekfaten av tydligare. MSÄ - som inte är särskilt förtjust i ek - fäller sitt korta omdöme: druvsaft på ekfat, men inte på långa vägar så äcklig som vissa av de sydamerikanska monstrositeter jag illasinnat nog lurat henne till att smaka.

Och det är det ju, druvsaft lagrad på ekfat. När jag sniffar vidare i glaset kommer det fram en mycket trevlig doft av jordgubbar och smultron. Smaken är rak och okomplicerad, men inte förenklad. Här finns tillräckligt med dynamik för att jag ska vilja ha mer. Och så är det ju fredagskväll efter en kul dag på jobbet, MSÄ har en inspirerad stund vid spisen och jag kan assistera med enklare sysslor som att riva parmesan och öppna en förpackning mozzarella - ett tillfälle som gjort för ett sådant här lättsamt vin.

Ekfaten finns med hela tiden, men tonar efter hand bort till förmån för bärsaftskomponenten i smaken (någon timmes luftning på sval plats är att rekommendera). En pigg syra som balanserar mot ett lite mörkare, sötaktigt stråk i frukten. Bäst gör sig vinet till maten, ikväll en lasagne med kyckling, mozzarella, spenat och parmesan. Inget större grillvin alltså, men till lättare rätter som denna passar det utmärkt.

Här kan jag skriva under på kritikernas rekommendation, till skillnad mot vita High Altitude som alla ger goda omdömen men som jag inte fattade vitsen med. Junisläppet har fokus på större volymer av viner att konsumera under sommaren. Indomita Pinot Noir är ett sådant och bör gå åt som smör i solsken - jag kommer förmodligen att göra mitt för att öka försäljningssiffrorna. Snorbilligt (69 kronor) med tanke på vad man får.

2 kommentarer:

Putte sa...

Tack för bra recension. Det låter som detta är värt att prova. Jag är ju svag för Pinot Noir.

Vinner inte sa...

Jag dricker just nu Duette Pinot Noir 2007 (95:-) från samma producent. Druvsaftigt, okomplicerat vin med ekkaraktär - stämmer in rätt bra på beskrivningen av det billigare vinet. Ska försöka få tag på Indomita Reserva Pinot Noir 2008 för en jämförelse.