söndag 14 juni 2009

2007 Chateau Saint-Bénézet Cuvée Prestige

Här är vinet som toppade Trisses ambitiösa sammanställning av vinskribenternas omdömen av juninyheterna. 2007 Chateau Saint-Bénézet Cuvée Prestige kommer från området Costieres de Nimes. Det ligger inklämt mellan södra Rhone och Languedoc och vinerna är mycket präglade av detta. Apellationen tillåter hela 18 druvor men grenache, syrah och cinsault är de mest förekommande. Hur druvblandningen till Cuvée Prestige exakt ser ut vet jag inte. Systembolagets hemsida talar bara om att egendomen är planterad med de tre nämda druvsorterna. Jag gissar dock på en mycket hög andel syrah.

Vinet har ungdomligt kompakt mörkt blåröd färg. Vid första sniffen är min direkta association Bassetts svarta vingummi. Vinet doftar härligt av gummi och svarta vinbär blandat med lite hallon och björnbär. När vinet fått en timme i karaffen så dyker det upp lite sydfranska örter, ekfat och lakrits. Det är ingen stor och övervädigande doft men det hela känns väldigt sympatiskt och välkomnande.

I munnen känns vinet slankt och läskande. Först kommer god bärfrukt som nu får mig att tänka på blåbär. Faten känns mer i smaken än i doften men är inte alls påträngande utan ger en lätt vaniljtouch. Sedan kommer en fin syra och de svarta vinbären dyker upp igen i form av lite créme de cassis. Det är bra bett i tanninerna, inte så att det stramar i kinderna, men de känns. Ganska lång eftersmak med lakrits och peppar. Alkoholhalten ligger på stöddiga 14% men det är absolut inget som känns.

Ett mycket sympatiskt vin. Enkelt, charmigt, rättframt och alldeles perfekt till grillad merguez. Det är precis såhär jag vill att ett budgetvin ska smaka.

2 kommentarer:

Tommy sa...

Låter lovande. Jag har en lammgryta på spisen som ska få sällskap av det här vinet i eftermiddag.

Morten Pedersen sa...

vi har ikke fått smakt denne vinen enda skal prøve når vi drar til Sverige snart. Vi har terningkast fra noen Svenske nettsider her:

http://winesworld.net/wine-n.aspx?velg=France&v2=2356

Du er også velkommen til å legge inn din vurdering + link. ( med dofollow )
Ha en fin sommer.