måndag 15 juni 2009

2008 Lagar De Bouza Albariño

Jag är inte så värst mycket för rosé-viner. Inte ens Trisses och många andras lovord om Rabls variant gör mig nyfiken. Nej, för mig är det bersåviner som är sommardrycken framför andra.
Albarino är en relativt ny druva för mig men jag gjorde en mental notering på Helsingörs vinfestival i höstas om att kolla in den spanska popdruvan lite närmre.

Bland juninyheterna hittade jag 2008 Lagar De Bouza Albarino som trots att den inte tog sig in på Trisses topplista fångade mitt intresse. Färgen är ljust ljusgul, lite som päron-Mer. Det första doftintrycket påminner också om päronvarianten av drycken som är för god för att kolsyra. Men här finns mer. Lite Granny Smith, frisk citrus och en nypa citronmeliss.Ämabelt, friskt, fruktpackat och väldigt somrigt. Okomplicerat och charmigt. Smaken går i samma päron-äpple-citrus-stil. Det finns en liten rar sprits som passar smaken så väl. Vinet har en rejäl syra som lyfter vinet och gör att det inte blir bara gulligt.

Lagar De Bouza Albarino är ett mycket trevligt vin som gjort för sommarens bersåsittningar. Perfekt som en apretif till nötter och mandlar. Det är inget jag vill dricka till maten men utomordentligt medan man väntar på att grillglöden ska bli den rätta. Tommy på Viner som tapetserat min gom har också provat men uppskattade vinet något mindre än vad jag gjorde.

Tillägg dagen efter:
Idag var vinet ännu bättre. Jag drack det vid något högre temperatur och upptäckte då en liten läcker sälta och en del mineraltoner. Inte helt olikt en bra riesling faktiskt. Nu fick vinet sällskap av lite rostade mandlar, några skivor lufttorkad skinka och en riktigt trevlig fotbollsmatch. Så som vinet upplevdes nu skulle jag gärna dricka det till en räkmacka.

4 kommentarer:

Tommy sa...

Kul, vi verkar ha gått hem med samma varukorg från SB senast :)

Ingvar Johansson sa...

Det ser så ut. Rätt bra flaskor i korgen dessutom.

Tommy sa...

Helt OK. En ännu oöppnad: The White Viognier.

Anonym sa...

Hej!

Vi köpte Lagar de Bouza i Spanien för 5,50 Euro. Men tycker att deras Verdejo är bättre, provade Protos Verdejo för samma pris men helt annan smakkaraktär, päron och citrus..... mums. Hoppas att den kommer till Sverige.