tisdag 6 april 2010

2006 Zidarich Malvasia - Friulienprojektet del 1I höst ska jag hålla minst en, förhoppningsvis flera, provningar på temat Friulien. Till en början kändes det enbart kul men efterhand har jag börjat känna mig allt mer stressad. Mitt problem består i att begränsa mig. Jag ska välja ut fem, möjligtvis sex, viner som ska ge något slags bild av Friulien som vinregion. Det kommer med andra ord inte att räcka med att slakta en och annan älskling. För att banta ner listan kommer det att krävas ett darling-blodbad värdigt en Tarantino som löper amok. För att gå iland med uppgiften kommer jag att prova så många Friulien-viner jag kan komma över. Jag vill också be bloggläsare om input och kommer även att kontakta en rad Friulien-kännare. Svaren som kommer in kommer att publiceras på Billigt Vin. Givetvis går det bra att lämna synpunkter via kommentarsfunktionen.

Det finns vissa nödvändiga begränsningar. Jag tänker hålla mig till områdena Collio, Colli Orientale del Friul, Friuli Isonzo och Carso. Provningen ska innehålla både röda och vita viner men däremot inga söta.

Friulien-projektet kommer att bli ett återkommande inslag på Billigt Vin tills dess att provningen är genomförd. Det kommer säkert att bli utrymme för en del annat också.

Jag inleder med ett vin från Carso,högplatån ovanför Trieste. Jag och Jörgen besökte det fascinerande området för ett drygt år sedan. En av allt förmånga intressanta producenter i området som inte hann besöka är Zidarich. Benjamin Zidarich tog över sin fars företag 1988 och förändrade verksamheten drastiskt. Han utökade arealen som idag omfattar 8 extremt tätt planterade ha och inriktade sig nästan helt på inhemska druvor som Vitovska, Terreno och Malvasia Istriana. Produktionen är helt ekologisk och icke-interventionistisk. Inga sulfiter, ingen temperaturkontroll, ingen filtrering och bara naturliga jäster. Vinerna lagras genomgående på stora ekfat.

2006 Malvasia är ett mycket speciellt vin. Det går i en guldgul färg och är lite lätt beslöjat av sediment. Vid upphällningen doftar vinet äppelcidervinäger och inte mycket mer. Efter en timme på karaffen börjar vinet öppna sig och då händer det saker. Äppelaromerna finns kvar. En väldigt ren doft med tydliga äpelaromer, gula plommon och läcker kryddighet. Det finns också tydliga mineraltoner och ett stänk målarfärg.

Vid en blindprovning är jag inte säker på att jag hade sagt att vinet var vitt. Det är tanninerna som kan lura en. Munkänslan liknar inte riktig något annat. Jag upplever inte vinet som strävt men när man kört runt det i munnen ett tag så får sig tandköttet en rejäl massage. Smaken följer aromerna väl med god äppel- och plommonfrukt. Lång eftersmak med läcker bitterhet och mineraler. Vinet känns rent och rensar verkligen munnen.

Ikväll drack jag vinet till casunziei alle rape rosse, pasta fylld med ricotta och rödbetor, serverade på traditionellt vis med smält smör och vallmofrön. En bra kombination men vinet var ännu bättre till några skivor coppa, lufttorkad grishals från Bjärhus.

Jag är inte ensam om att gilla 2006 Zidarich Malvasia. Parker gav vinet 92 pinnar och Gambero Rosso delade ut tre glas. Finns att köpa hos Winewise för 225 DKK

14 kommentarer:

Putte sa...

Hej Ingvar!
Vilket kul projekt, och vilken framförhållning du har. Det hinner bli många viner innan hösten nalkas. Tyvärr är jag helt novis på Friulien, så jag kan inte bidra med mycket, men jag kommer ju att lära mig desto mer om jag följer dina skriverier. Lycka till!

Ingvar Johansson sa...

Hej Putte !! Jo framförhållningen är god men gott om tid är bara en tillgång om man använder den klokt... Tack för uppmuntran och vem vet, du kanske springer på något friulanskt av en slump !

Anonym sa...

Tja. Det är ju ett tufft jobb du har framför dig, men någon måste ju ta-mig-sjutton ta tag i denna närmast Nero-liknande djupdykning i här så okända djuphavsgravar.
Att omfamna Fruli är ju inte så lätt. Som att omfamna en jättebläckfisk. Först gäller det att hitta en. Sedan inser man att den är förbannat stor.

/MW

Ingvar Johansson sa...

Martin ! Det låter som du vill säga att risken för att duka under och bli slukad är stor. Var det dessutom inte så att Kapten Nemo tillslut inte ville lämna sin ubåt ?

Italienska viner sa...

"Nero-liknande djupdykning" verkar vara en Freudian slip rätt upp i krysset?
Att tipsa dig om Friuli är ju som att ge Arne Tammer knäböjsdirektiv men You&Wine har två producenter som jag aldrig hört talas om.

http://www.youandwine.dk/index.lasso?-Search=Action&-Table=wineProd&-token.search=produkt&-token.show=produkt&-Database=DomesticWeb2&-KeyValue=1904&-token.produkt=2&-session=dropdown:4E48131E09f06209F8lRUU30F4E4

Grym länk!

/Patrik

Anonym sa...

Tänk vad en fånig liten konsonant kan ställa till det.


//MW

Ingvar Johansson sa...

Hej Patrik ! Tusen tack för tipset. Dorigo är ju ett välkänt namn och jag hade ingen aning om att de fanns på den danska markanden. Även Branko kan vara värd att kolla närmre. Det är precis denna typ av tips som jag fiskar efter.

Martin ! Jag förstod precis vem som åsyftades. Såhär blev det bara ännu bättre. Mitt-i-krysset indeed

Italienska viner sa...

Sedär, ett välkänt namn alltså.
Ska du handla så lägg även ner ett par av Reverditos Barbera d´Alba Butti 2005 i korgen - riktigt maffig barberafrukt.

/Patrik

Niklas Jörgensen sa...

Jag erkänner villigt mina brister på Friuli-området även om jag provat flertalet riktigt, riktigt bra viner från regionen!

Ska bli rentutsagt skitkul att följa denna vandring i tämligen outforskad mark! Mera av sådan vara!!

MVH

Niklas

Jörgen Andersson sa...

Ingvar - ett spännande projekt, med ett lika spännande slutmål! Jag följer med stort intresse dina dykningar från bloggens södra horisont

Ingvar Johansson sa...

Först och främst tack för kommentarer och uppmuntran !!

Patrik ! Du verkar ha mer än örnkoll på obskyra danska importörer så länge det finns barbera eller nebbiolo i sortimentet.

Niklas ! Din kommentar är intressant. Jag har hört många säga att de provat många riktigt, riktigt bra viner från Friulien. Ändå är området nästan icke-existerande på den svenska marknaden. Vid närmare eftertanke gäller det rätt många mycket intressanta vinområden.

Jörgen !! Det är bara att kliva ner i Nautilus !

Anonym sa...

Ja. När det vankas outforskad exotiskt mark som många knappt vet var den är belägen (som Portugal, ungefär), då vet man att Niklas står i farstun och stampar. (Niklas som f.ö. tämligen omgående gafflade in var en blind Miani Friulano hörde hemma).

;)

/MW

Jörgen Andersson sa...

Ja det börjar väl bli dags att börja fundera på att en dag så småningom korka upp en Bressan. men den där Vodopivec-pavan får nog ligga till sig nåt år till

Do Bianchi sa...

great wine, great producer...