söndag 25 april 2010

2007 Chinon Les PicassesTrisse ägnar sig åt att återuppta kontakten med gamla bekantingar medan jag blandar försök till fördjupning med speed-dating. Låter det neurotiskt ? Det är inte helt lätt att få till och risken är väl stor att det inte slutar lyckligt.

Det är spännande att närma sig ett nytt vinområde och en ny druva. Att gå en i en relation utan några förväntningar eller förutfattade meningar. Att skriva om upplevelsen är inte alltid lika enkelt när man helt saknar referensram och inte riktigt vet hur vinet ska smaka.

Cabernet Franc är en druva som oftast är hänvisad till att spela andra eller tredjestämma. På något enstaka Bordeaux-slott tillåts den dominera. I Loire, och faktiskt även ibland i Friulien, tillåts den spela solo. Jag kan bara minnas att jag provat ett rött Loire-vin tidigare. Även den gången från Chinon men då med ett bäst-före datum som gått ut för ungefär ett decennium sedan.

Jag vet ingenting om producenten Etienne de Bonnaventure mer än att han kör ekologiskt och att vinet är gjort på 100% Cabernet Franc. Färgen är lite märklig. Kanske är det inte så respektfullt att kalla den bordeaux-röd men det ligger rätt nära till hands. Brunröd med lite blå refelexer.

Doften är ljuvlig med bedårande bärfrukt. Den är lätt parfymerad med hallon och vita vinbär men här finns flera andra aspekter som gör att vinet blir mer än trevligt. Bakom bäraromerna finns en lätt jordighet, grön paprika, stendamm och en animalisk touch. De här aromerna ligger och lurar i bakgrunden. Mera framträdande är närvaron av nyvässad blyertspenna.

Smaken är mycket ung, frisk, pigg och livlig. Vinet känns relativt lätt men har mycket hög intensitet. Det råder perfekt balans mellan hallonsötma och frisk syra. Även de övriga aromerna går igen. Tanninerna är mycket finkorniga och slutet är förvånansvärt långt. I eftersmaken finns ett lätt stråk av vanilj.

Jag gillar verkligen 2007 Les Picasses. På ytan lätt och charmigt men med djup och struktur. Dessutom ett utmärkt matvin. Finns att beställa via Vinminvin som även har några andra röda Loire-viner i sitt sortiment.

Inga kommentarer: