torsdag 29 april 2010

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati


Kvällens vin blev hela bloggosfärens darling i höstas. Begrepp som gruppeköb och tilbud letade sig in i bloggarvokabulären . 2004 Cascina Cucco Cerrati var som en storögd, vattenkammad gossopran på besök hos ett gäng ogifta mostrar.

Det är lätt att förstå att det blev som det blev. De första rapporterna satte igång stor aktivitet och det företogs långväga resor för att handla superbarolo för 132 DKK/flaska. Kombinationen av riktigt bra vin till riktigt bra pris och en dos smugglarromantik var och är oemotståndlig När flaskorna nådde sina beställare via inofficiella distrubutionskanaler kom de med historier om hemliga möten på obskyra parkeringsplatser och annat spännande. Man kan se framför sig hur historierna om Barolo-expressen i framtiden kommer att anta Algoth Niska-liknande proportioner.

Själv var jag nära att missa tåget och när lådan väl dök upp kände jag att flaskorna måste svalna och hypen lägga sig innan det gick att smaka vinet. Det är inte utan ett visst mått av förväntningar som jag korkar upp. Förväntningar som faktiskt infrias och det med råge.

Vinet går i en mörkt tegelröd nyans. Doften är bland de häftigaste nebbiolokickar jag har haft förmånen att uppleva. Den är stor, komplex och verkligen spännande. Först ut är en massiv vägg av mogna solvarma jordgubbar. Sedan fyller det på med alla de klassiska nebbioloaromerna på ett närmast kaleidoskopiskt sätt. Varje gång man tar en sniff dyker det upp något nytt. Av komponenter som målarfärg, mandelmassa, vildhallon julkryddor och körsbär bildas hela tiden nya mönster.

Smaken är stor och maffig med intensiv frukt. Vinet är riktigt kraftigt med en viss eldighet. Aromerna dyker upp som på ett pärlband och det är bara att pricka av dem. Med lite tid i glaset blir kryddigheten mera påtaglig och det dyker upp en del söt, torkad frukt och mörk choklad i eftersmaken. Fin syra och markanta men synnerligen väluppfostrade tanniner rundar av.
För en gångs skull ett vin som även jag kan ha en lång stund i glaset. Det här går liksom inte att hälla i sig utan en skvätt varar länge.

2004 Cascina Cucco Barolo Cerrati lever upp till hypen och det med råge. När ett vin håller den här klassen känns diskussioner om modernister och traditionalister inte särskilt intressant. Det här är ett fantastiskt vin. Definitivt inget jag skulle vilja dricka sju dagar i veckan utan något som ska plockas fram vid väl valda tillfällen.

11 kommentarer:

Fredrik sa...

Now we're talking! Det är inte utan att man känner ett litet, men märkbart, styng av avund.

Apropå danska vinhandlare. Jag kommer fara ned till söder nästa vecka. Finns det någon några vinhandlare längs rutten från Helsingör förutom Philipson?

Finare Vinare sa...

Kul att du gillade vinet, Ingvar!

Fredrik, du kan ju handla Barolo Cerrati 2006, 2005 och 2003 hos Carlo Merolli! Avfart Gammel Holte, ett par snäpp söder om Kokkedal. Adress Skovlytoften, på vägen in mot Holte.

Happy shopping!

Fredrik sa...

Ahh.. har ni testat den andra årgångarna?

Det lär bli happy shopping :)

Ursäkta trådkapningen Ingvar ;)

Finare Vinare sa...

Vi har en kvartett på lut för vertikalprovning. Det gäller bara att hitta rätta tillfället....

Fredrik sa...

F&V. Jamen det är lugnt, bara att slå ett mail till mig när du/ni är sugna ;)

Henrik sa...

Fredrik: Jag har testat 03 och 04.
04 är bättre, men 03 är ett för jävla bra glas det med.
Väldigt lik 04 vad gäller smak om än något varmare och rundare. Sedan är tanninerna aningen mer framträdande, men man behöver inte skäggig tunga.
Jag ser mycket fram emot 05 och 06 också.

Ingvar: Härlig läsning.

Italienska viner sa...

Låter som ljuv musik Ingvar, vi får nog prova en låda nollsexor?

Fredrik - Ska du inom Philipson så vill jag göra dig uppmärksam på att PdB-06 återigen kostar 80DKK, handla i så fall hemifrån så fort som möjligt och hämta upp dem nästa vecka. Philipsons priser går upp och ner hela tiden.

/Patrik

Fredrik sa...

Patrik: Jag var faktiskt på tur för ett halvår sedan och fick hem 04,05,06. Då kostade 06: 80dkr, 05: 90dkr och 06: 100dkr. Blev riktigt sugen på trevliga flaskor från Carlo så jag tror jag hoppar över PW till fördel för några fler Barolos :)

Henrik, tack för smaknoteringen. Det låter som ett klockrent köp.

Fredrik sa...

Förlåt, 100 danska för 04:an menade jag.

Ingvar Johansson sa...

Fredrik ! Nordsjälland är verkligen ett vinhandlar-infested område. Här kan man få utlopp för alla böjelser och begär. Hör av dig om det är något särskilt du är intresserad av.

Lite märklig upplevelse med detta vinet. Någonstans finns känslan att detta är inte riktigt min stil men samtidigt så bekymrar inte det mig det minsta. Inför ett sådant här vin är det bara att kapitulera och ge sig hän.

Fredrik sa...

Tack, Ingvar. Tanken var först att handla på mig utav PW's udsalg. 01 Ovellos, Ratti 05 men vips så var dessa inte på REA.

Men en roadtrip i Skåne är ju aldrig fel så det blir att landsätta plan B - Carlo Merolli och hans Barolos från Schiavenza och Cucco. Efter några mail fram och tillbaka med Carlo uppstår nästa problem - deras öppettider! Stängt på lördagar, 13-15 på söndagar?! Hmm hade nog tänkt vara halvvägs hemma vid den tiden på söndagen.